Preskoči na vsebino

Odmev na oddajo Čarovnica na RTV SLO1

7. 06. 2024

Perkova praskanka čarovnic v Domu na Slivnici

Na 1. programu RTV SLO je bil 28. 5. 2024 predvajan prvi del dokumentarne serije Zgodbe s prepiha: Čarovnica. Pričakovanje, da bo gledalec izvedel kaj več o razlogih za večstoletni pregon žensk zaradi »čarovništva«, je bilo neutemeljeno.

Gledalec je dobil megleno informacijo, da so bile v novem veku zelo pogoste najrazličnejše ujme, naravne nesreče, na meji so bili Turki, vse mogoče tegobe so pestile takratne povsem nevedne ljudi. Zato so logično iskali krivca za vse to. Ker je ženska po naravi bolj zgovorna, mnoge pa so se spoznale na zeliščarstvo ali so bile babice, so ljudje pogosto mislila, da je taka ženska s čarovnijo povzročila nesrečo.

Pravi plamen pregona je prinesel izum tiska. Pomembno delo je bilo Kladivo čarovnic, ki je v bistvu priročnik za pregon čarovnic. »Zanimivo, da nek tehnični napredek, ki je neizbrisno zaznamoval razvoj v Evropi, prinese tako stranpot«, je rekel profesor. Potem pa še, da ni res, da je cerkev preganjala čarovnice, to so počele civilne oblasti (!). Niti besede o tem, kdo je ukazal pregon, zakaj so ga imeli za potrebnega; izvajali so ga 300 let edino v deželah katoliške Evrope. Judovske, pravoslavne, protestantske, muslimanske dežele tega nečloveškega ravnanja z ženskami niso nikoli poznale.

V svojem prispevku 1784 Slivnica – Kladivo čarovnic sem nekoliko podrobneje opisal, kako je prišlo do tega sramotnega pojava. Ni ga povzročil izum tiska, vse, kar ima tisk s tem, je, da so bulo papeža Inocenca VIII., izdano leta 1484 z naslovom Kladivo čarovnic, lahko že natisnili, saj je Gutenberg (1399 – 1468) nekaj desetletij prej izumil tiskarski stroj. Na ekranu so za hip prikazali naslovno stran bule, ne pa povedali, da je to obvezno navodilo vrhovnega poglavarja katoliške cerkve, govorec je rekel, da je to »delo«, ki predstavlja priročnik za pregon čarovnic, zamolčal pa avtorja. S tem navodilom, ki so ga katoliški vladarji seveda upoštevali, se je začelo 300 let strahu in neizrekljivega trpljenja. Tudi v naših krajih, nekaj 100 žensk je doletela strahotna usoda.

Ta oddaja očitno ni imela namena kakorkoli seznaniti javnost z resničnimi dogodki v preteklosti, kar bi od nacionalne televizije pričakoval, ampak je imela namen čim bolj zabrisati vlogo katoliške cerkve pri tem sramotnem dogajanju. Pregon čarovnic je spodbudil papež, v postopku so sodelovali cerkveni ljudje, izvedba mučenja in usmrtitev »storilke« pa je bila res naloga civilnih oblasti. Strahotna krivda cerkve je v tem, da so papež in njegovi, vrhunsko izobraženi ljudje, vedeli, da naročajo mučenja in pobijanje svojih vernikov, nedolžnih ljudi. Ne nepomembna podrobnost teh procesov je bila še okoliščina, da je premoženje obsojenke neredko prešlo v last cerkve.

Kraj: Slivnica
Datum: 1964 (praskanka), neznan (foto)
Avtor: Lojze Perko, foto Ljubo Vukelič
Zbirka: Ljubo Vukelič
Skenirano: —
Oblika: datoteka

One Comment leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    7. 06. 2024 18:32

    Pregon čarovnic je verjetno nekoč res spodbudil papež, vendar je onemogočanje (drugače) mislečih »konkurentov« na svetu vse odkar se je pojavil, s sposobnostjo razmišljanja obdarjeni Modri človek (H.sapiens). Žal je enako star tudi človekov pohlep, »strastna želja prisvajati si dobrine«. Negativna lastnost, ki ljudem po vsem svetu, že od nekdaj prizadeva premnogo gorja. Danes sicer želimo verjeti, da nam uspešno vlada demokracija, ki pa, očitno tudi ni imuna na to motečo, negativno hibo človeka. Ozreti se bo treba za tistimi, ki mislijo in vedo, da so ljudje socialna bitja, ki jih je v zgodovini ohranila predvsem zavest in prizadevanje za mirno in tvorno sobivanje in sodelovanje! Miroljubna koeksistenca, smo temu rekli včasih!

    Všeč mi je

Dodajte komentar