Skip to content

1964 Cerknica — Ples čarovnic

15. 06. 2012

Razglednica Ples čarovnic, ki jo je izdalo Turistično društvo Cerknica, je bila izdelana v propagandne namene, saj je bil 10. oktobra 1964 odprt Dom na Slivnici, ki smo mu domačini rekli hotel. Začetek gradnje tega objekta sega v čas okrog leta 1960.

Zdaj je lastnik Doma občina Cerknica, ki ga je dala v najem.

V enem od spodnjih prostorov je Lojze Perko naredil sgraffito,  skoraj istočasno pa je narisal tudi to sliko, ki je po zunanjem videzu skoraj enaka sgraffitu v hotelu na Slivnici.

Slivnica je še iz časov Valvasorja poznana kot zbirališče “coprnic” v Coprniški jami pod samim vrhom Slivnice. Čarovništvo domačini obujajo v vsakoletnem pustnem karnevalu, katerega se množično udeležijo tudi “današnje coprnice – čarovnice”.

Stari grb trga Cerknica

Trg Cerknica je že od nekdaj imel svoj grb, to je cerkev na oglatem polju.
Ljudje so si čarovnice predstavljali kot grde, zgubane babure, ki so se prepeljavale po zraku na brezovih metlah. Čarovnice so bile krive za večino nadlog okoliškega prebivalstva. Videti jih je bilo mogoče le ponoči, ko so se s svojim gospodarjem hudičem zbirale na razuzdanih zabavah. Podnevi pa so živele kot navadni ljudje.
Razglednico “Ples čarovnic” je založilo Turistično društvo Cerknica.Razglednica  s pozdravi je namenjena gospej Gizeli Turšič in jo pošiljajo člani družine Turšič, ki na Slivnici proslavljajo 60-letnico Lojza Turšiča.

Slovarček:

  • sgraffito = praskanka, način risanja na steno

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, Slivnica
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens – album Stane Turšič
Skenirano: 3. 4. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d