Preskoči na vsebino

1976 Planina pri Rakeku – Nalet na tirih

27. 05. 2015

141210021 Na sliki je to, kar je ostalo od lokomotive SŽ serije 363 potem, ko je v nesreči zgorela. Nesreča se je pripetila 21. oktobra 1976, ko je vozeči vlak trčil v pokvarjenega, ki je stal na istem tiru. Uradna verzija je precej skopa, časopisnih člankov ni najti.

Na spletni strani http://www.vlaki.info je zapisano, da je prišlo do napake pri odjavi vlaka in zato do naleta dveh tovornih vlakov. Na progi je obstal vlak s cisternami mazuta, za njim pa je iz Postojne pripeljal tovorni vlak, naložen z volno in se zaletel v stoječi vlak. Iztirila so lokomotiva in prvi vagoni vozečega vlaka, tri stoječe cisterne pa so se prevrnile. Izteklo je več ton mazuta, ki se je vžgal. Pri reševanju so pomagali gasilci in vojaki JLA.Strojevodja žal nesreče ni preživel. Baje je imel le še en mesec do penzije. Ljudski glas pravi, da se je, ko je videl, da je nesreča neizbežna, prijel elektrike v lokomotivi, da ne bi živ zgorel. Ponovno poudarjam, da je to ljudski glas.

Lokomotiva je bila francoskega porekla in v primerjavi z dotedanjimi precej elegantna. Zato se jo je prijel vzdevek brižita oziroma brižitka po francoski filmski igralki Brigitte Bardot. Njen manj znan vzdevek je bil kraljica, saj je skoraj tri desetletja veljala za najzmogljivejšo električno lokomotivo.

Nabavljenih je bilo 39 lokomotiv. Ta na sliki je imela številko 363-002. Ko je pogorela in bila kasirana, je bilo njeno mesto nekaj časa nezasedeno. Zatem pa so lokomotivo z največjo zaporedno številko 363-039 preštevilčili v 363-002. Tudi ta se je leta 2001 zaletela v pokvarjen vlak. Nesrečne številke ali splet nesrečnih okoliščin?

Slovarček:

  • kasirana: starinsko razveljaviti, odpraviti, kasirati odločbo; v tem primeru pa pomeni, da je bila lokomotiva odpisana

Viri:

Dopolnjeno 22. 6. 2015

Klikni za galerijo fotografij

Klikni za galerijo fotografij

Ob ogledu nesreče je bil posnet film fotografij. Na več fotografijah je videti, da obstajajo še drugi posnetki o posledicah dogodka.

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: 21. oktober 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 8. 12. 2014
Oblika: negativ 135

Dodajte komentar