Skip to content

1972 Rakek – Samopostrežba II

7. 04. 2021

Leta 1958 je Levstkovo trgovino prevzelo TP Škocjan in jo prenovilo. V skladu s tedanjo socialistično gradnjo je lesena okna in vrata zamenjalo z aluminijastimi. Podjetje je v prostorih trgovine uredilo prodajalno »Tehnični material« Rakek. Poslovati je začela 31. maja 1966. Prav tam je bila urejena »Samopostrežba II« in je pričela s poslovanjem 19. novembra 1966. Do ustanovitve prodajalne je prišlo po izločitvi prodajalne z železnino.

Po osamosvojitvi je na Rakeku ostala le še ena sama trgovina – ta v Levstkovi hiši. Razširila se je leta 1997, ko je z delovanjem prenehala trgovina “Tehnični material”.

Pred železnino, kot smo imenovali Trgovino s tehničnim materialom, so zložene salonitke. Te so bile popularna strešna kritina v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja. To vsaj približno pomaga pri določanju datuma nastanka fotografije.

Bom kar povedala tako, kot je bilo. Tisti, ki me poznajo vedo, da sem direktna. V železnini je bil zaposlen Andrej Modic, Nejc po domače. Pri njem si dobil res vse in še prijazen je bil. Tam sem kupila kljuke za vsa vrata v hiši. Tako so lepe. Malo kičaste, ampak jaz priznam, da imam rada kič. Saj ga imajo drugi tudi, sicer ga ne bi bilo povsod toliko, le priznajo ne. Okovje je narejeno iz mesinga (Boš že videla, ko jo boš pucala! je rekla mama), kljuka sama pa iz brclana. Ko sem jih kupila, sem prvo celo pregledala. Ne vem, kaj se mi je motalo po glavi, da sem vprašala, kje je pa ključ. Obrnila sva vso škatlo, ni ga bilo. Nejc je rekel, da gre po drugo škatlo. Tudi tam ga ni bilo, ne v tretji in ne v četrti. Potem pa le pravi: »Kaj me pa mešaš. Ključ je vendar pri ključavnici!« Kristapana! Saj res. Takrat je tudi meni potegnilo. Ni bil hud, sva se pa nasmejala samemu sebi.

Nekoč je šla mama po eno vrečo cementa. Nejc jo je vprašal, kako bo peljala domov. Povedala je, da ko bomo prišli iz službe, bo prišel nekdo z avtom. »Bom jaz pripeljal, ko bom šel domov.« In je, še pod streho ji je spravil.

Takih trgovcev skorajda ni več. Z nostalgijo se spominjam tistih časov, ko si se s trgovcem lahko še kaj pogovoril, pokmetoval in pametoval, kritiziral oblast ali pa konkurenco. Danes je vse industrija tekočega traku. Trgovka na blagajni tako hiti, da ne moreš zmagati, pa če se še bolj trudiš. Pogrešam te čase, res!

Slovarček:

  • TP: trgovsko podjetje
  • mesing: medenina
  • brclan: porcelan

Viri:

  • Tone Gornik

Kraj: Rakek
Datum: 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: