Skip to content

1929 Cerknica – Italijansko letalo, razglednica (1)

5. 03. 2010
tags: ,
by

Objava  istega dogodka –>naslednja

Tudi v Cerknici je pristalo letalo. Ne vem sicer, kdaj se je to zgodilo, po pripovedovanju Sandra pa je menda pristalo na Loškem, potem pa so ga odvlekli na travnik, kjer je danes blagovnica.Letalo je bilo potniško. Bilo je enomotorno in veliko. Zagotovo je bilo velika atrakcija. Kako se je končalo, bomo mogoče še izvedeli, če se je le ohranilo v ustnem izročilu.

Brez oblasti v takšnih primerih ne gre. Eden od orožnikov se je nastavil za fotografiranje, kot bi bilo letalo njegov plen. Poleg njega stoji pilot, ki je kar postaven in oblečen v pilotsko opravo. V ozadju, nekoliko bolj desno je še en orožnik, prepoznamo ga po kapi. Na skrajni levi in še en v ozadju sta uniformiranca. Težko je razločiti, kakšni uniformi nosita, razločni sta le šapki. Čisto možno je, da sta člana posadke.Otroci pri takšnih dogodkih nikoli ne manjkajo in jih je vse polno. Ena od deklic drži nekaj belega, lahko je zvezek ali list papirja. V ozadju bi lahko bili stoli a si ne znam razložiti
Pri kolesu sta dva fanta. Kolo ima krmilo, kot bi ga v tistih časih ne pričakoval. Kolo je brez prestav, takrat jih še niso iznašli. Oba nosita suknjič in belo srajco.

Letalo je prekrito z valovito aluminjiasto pločevino. Na letalu je viden napis TRANSADRIATICA. Prednje okno so prekrili s tkanino.V ozadju je takratna šola, danes glasbena šola. Po vojni je bila obnovljena, odkar je glasbena šola, pa so jo ponovno obnovili.
Na zadnji strani je le opazka: “Pristal švedski avion na Loškem” in podpis:”Zgonc”:


____________________________________________________________

Dopolnjeno: 9.8.2010

Na podlagi fotografije v Ilustriranem Slovencu 1.5.1927 sklepam, da je fotografija nastala spomladi 1927.

____________________________________________________________

Dopolnjeno: 10. 9. 2010

Našli smo še eno enako razglednico. Tam je na hrbtni strani letnica 1929 napisana z enako pisavo in črnilom, kot je na prvi razglednici napis Zgonc.

Zadnja stran druge razglednice

Našli smo še eno enako razglednico. Tam je na hrbtni strani letnica 1929 napisana z enako pisavo in črnilom, kot je na prvi razglednici napis Zgonc.
__________________________________________________

Anton Zgonc (s kravato)

Na fotografiji smo prepoznali Antona Zgonca

__________________________________________________

 • Na podlagi dejstev, ki so zbrana v prispevku “1927 – 1929 Cerknica – dve letali” smo spremenili letnico prispevka iz 1927 na 1929.
 • Naslov smo spremenili iz “1927  Cerknica – švedsko letalo” v “1929 Cerknica – italjansko letalo”.
 • Pristanek letala se je izgubil iz izročila, tako ne vemo niti vzroka za pristanek, kraja pristanka in kaj se je z letalom v Cerknici dogajalo
 • Letalo je italijansko in ne švedsko.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 1.3.2010

Objava  istega dogodka –>naslednja

11 komentarjev leave one →
 1. milet permalink
  5. 03. 2010 11:12

  Vse kaže, da smo imeli na Notranjskem v preteklosti gost letalski promet. Švedi, Nemci , Američani in domači letalci … Tudi turizem je bil razvit ; hotel v Cerknici pred 2. sv. vojno, hotel do 90. let prejšnjega stoletja, pa vrsta gostiln s prenočišči… Sedaj smo na tem področju krepko zadaj!
  Prebudi se Notranjska !

 2. milet permalink
  5. 03. 2010 18:30

  Transadriatica je po Google-ju letalska družba iz l.1925. Matično letališče je bilo v Benetkah. Leteli pa so v Rim, Monaco in Dunaj.
  Več podatkov je na spletu ; http://www.timetableimages.com/ttimages/transadr.htm

  Lep let.

 3. Jože permalink
  1. 04. 2010 19:47

  Po pripovedovanju očeta je nekaj o tem avionu zapisal Mikše st.
  Zaradi megle in jezera je pilot mislil,da je preko Jadranskega morja, kar se je pokazalo za zmotno po pristanku. Natančnejših podatkov ne poznamo. Prvi poskus poleta ni bil mogoč, ker je bilo letalo pretežko in so ga “prepeljali” na primernejšo lokacijo.
  Za polet so položili deske po tleh. Mladi so plezali na avion( morda so razumeli narobe, ker je pilot kričal “nein” = nanj). Martinšč in Žohta(p.d.) iz Dolenje vasi pa sta se držala letala za rep in se spustila, ko je bilo letalo že 2 m v zraku. Prva vaščana, ki sta se “peljala” z avionom – nekaj metrov. Zapis o pristanku letala je bil objavljen v Nedeljskem??? pred cca 10 leti. Sliko ima Martinšč na steni v lokalu v Dolenji vasi.
  Lp. Jože

  • 1. 04. 2010 20:31

   Hvala za dodatne podatke. Sama slika brez spremljujoče zgodbe je premalo. Šele takšne zgodbe, kot je tvoja, naredijo vso stvar zanimivo. Že vidim, bo treba s fotoaparatom k Martinšču.

 4. Jože permalink
  3. 04. 2010 17:26

  Tudi mene zanima, vendar je Martinšč pozabil kdaj je bila ta objava. Jaz se jo spomnim, nisem pa uspel, da bi prišel do članka. Ne vem kdo je avtor objave, morda pa bi uspeli poiskat v časopisju. Lp. Jože

 5. 21. 04. 2010 13:51

  To letalo naj bi pristalo nekje 1931. To je menda drugo letalo, kot tisto, ki je na fotografiji pri Martinšču. Še preverjamo!

  Torej:

  1920 – letalo na Loškem
  1931 – letalo pred Kulturnim domom
  1945 – letalo v jezeru
  1960 – tri letala v Begunjah
  1961 – letalski miting
  1976 – helikopter pred šolo

  Nujno potrebujemo letališče!

 6. Dušan Gogala permalink
  26. 07. 2010 17:58

  Miloš pozdravljen!
  V Ilustriranem Slovencu (Ilustrirani Slovenec je bil tedenska priloga Slovenca) št. 18 z dne 1. maja 1927 na strani 143 je slika pristalega letala na Loškem, kjer se vidi v ozadju zasnežena Slivnica. Pod sliko je naslov:
  Švedsko vojno letalo v Cerknici
  in v nadaljevanju piše:
  nedavno je pristal pri Cerknici švedski zračni orjak (premer na krilih 32 m), ki je baje zgrešil smer. Po kratkem odmoru je zopet odletel.
  Jaz mislim, ko primerjam slike, da gre za isto letalo.
  Lep pozdrav! Dušan Gogala

 7. 26. 07. 2010 19:27

  Že dalj časa imamo v pripravi prispevek o tem letalu. Vedeli smo, da je bil o tem članek v enem od takratnih časopisov, nikakor pa ga nismo mogli najti.

  Imamo pa dilemo: v časopisu pišejo o švedskem vojnem letalu, na fotografiji pa je ob veliki povečavi napis Transadriatica, ki je bila civilna letalska družba. Prav možno je, da gre za dve različni letali.

  Nekaj zgodb o letalu se je ohranilo, sedaj je pa res čas, da jih objavimo.

 8. 10. 09. 2010 08:20

  Prispevek sem dopolnil z zadnjimi ugotovljenimi dejstvi:

  – gre za italijansko letalo in ne švedsko
  – predvidevamo, da se je letalo pristalo 1929
  – dogodek je pozabljen, razen fotografij nismo našli nobenega pričevanja

  O zmedi z dvema letaloma pisal v današnjem prispevku 1927-1929 Cerknica – dve letali .

 9. France Korosec permalink
  17. 01. 2021 23:34

  Bogdej,Milc!
  (Miloša tako kličemo le sošolci z’Bajgn, pa še to ne kar vsak dan…)
  Ne vem, če si pri Martinšču preslikal (definitivno) švedsko letalo.Če ne, ga še dodaj k tej zgodbi.Da se bolj razbistri zmešnjava iz gornjega osnovnega teksta, mislim.Spominjam se , da je bila kar obširna zgodba o tem avijonu, mislim, v Nedeljskem dnevniku s sliko vred, ki jo ima Martinšč na steni v oštariji.Hvala.

Dodajte komentar

%d