Skip to content

1927 Cerknica – Švedsko letalo (2)

10. 08. 2010

Prejšnja objava <– istega dogodka –> naslednja objava

Visi v gostilni Martinšč, Dolenja vas

Verjeli ali ne, v Cerknici je 1927 pristalo veliko letalo.  Zgodba nam je postala še bolj zanimiva, ko je po objavi prve fotografije tega letala na tej strani prišla do nas informacija, da v gostilni Martinšč v Dolenji vasi visi še ena fotografija.


____________________________________________________________

Z Miletom sva si jo ogledala in zgodba se je začela zapletati. V izročilu je več datumov pristanka, tako smo naleteli na:

Dalj časa smo iskali vir, iz katerega je bila preslikana Martinščeva fotografija. Po obliki črk smo sklepali, da je bila objavljena v časopisu iz časa pred 2. svetovno vojno a kljub iskanju objave nismo našli. Uganko je razrešil Dušan, ki je ugotovil, da je originalni prispevek v Ilustriranem Slovencu, ki je izšel 1. 5. 1927(vir). Datum pristanka  je tako najverjetneje spomladi 1927, saj so na fotografij še ostanki snega, v podnapisu fotografije  pa piše, da je letalo pristalo nedavno pred objavo.

Dodati moram še zgodbo, ki sva jo z Miletom izvedela pri Martinču v Dolenji vasi. Letalo je pristalo na Loškem. Na kratki vzletni stezi otovorjeno letalo ni moglo vzleteti. Menda je bil na poti majhen kozolec, ki je viden tudi na fotografiji. Ugotovili so, da je v Luščah na voljo daljša razdalja . Tja je Žumer s konji prepeljal tovor (sanitetni material), letalo pa se je samo odpeljalo na novo vzletno mesto. Tu je vzlet otovorjenega letala uspel.

____________________________________________________________

Zgodbi iz izročila in  iz Nedeljskega dnevnika se razen letnice nekako pokrivata in sta v skladu s fotografijo. Nerazumljiv je le še podnapis  iz Ilustriranega Slovenca, ki govori o švedskem vojaškem letalu. Da to ne drži,  je razvidno obeh fotografij:

 • na obeh fotografijah je najverjetneje isto letalo
 • na prvi fotografiji je na letalu razvidnen napis TRANSADRIATICA, ki je bila civilna letalska družba ustanovljena v Italiji. Delovala je od 1926 do 1931.
 • letalo na fotografiji ni vojaško.

Na podlagi navedenega si podnapis pod fotografijo v Ilustriranem Slovencu razlagam, da je italjansko civilno letalo prevažalo sanitetni material za švedsko vojsko.


Film

Pri Martinšču smo dobili tudi film, s katerim je bila fotografija nekoč že preslikana. Izrez je precej ožji od originala, nismo pa ugotovili, če je bila fotografija na podlagi  tega filma kje objavljena.

Izrez

Izrez iz filma, na katerem je vidnih največ podrobnosti.

Članek iz Nedeljskega dnevnika

V nedeljskem dnevniku je opis zgodbe.

Ilustrirani Slovenec 1.5.1927

S pomočjo fotografije v Ilustriranem Slovencu 1.5.1927  (vir) lahko določimo datum fotografije. Fotografija je na strani 143.

____________________________________________________________

Dopolnjeno: 10. 9. 2010

Na podlagi dejstev, ki so zbrana v prispevku “1927 – 1929 Cerknica – dve letali” smo lahko točno določili datum dogodka na 11. 3. 1927. Letnica v Nedeljskem dnevniku ni prava.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum:  11. 3. 1927
Avtor fotografije: neznan
Fotografija objavljena: Ilustrirani Slovenec 1.5.1927, stran 143Avtor članka v Nedeljskem dnevniku: Tomaž Bukovec
Članek objavljen: Nedeljski dnevnik 13.11.1994, stran 18
Zbirka: Franc Urbas – Martinšč, Dolenja vas
Skenirano: marec – maj 2010
Oblika: fotografija, film, časopisni izrezek

Prejšnja objava <– istega dogodka –> naslednja objava

2 komentarja leave one →
 1. 10. 09. 2010 08:24

  Prispevek sem dopolnil z zadnjimi ugotovljenimi dejstvi:

  – res gre za švedsko letalo, dolgo smo dvomili
  – ugotovili smo točen datum pristanka
  – ugotovili smo, da je datum v Nedeljskem dnevniku napačen

  O zmedi z dvema letaloma sem pisal v današnjem prispevku 1927-1929 Cerknica – dve letali .

 2. France Korosec permalink
  17. 01. 2021 23:51

  Ja, prmejduš, pol pa vse v redu, Miloš. Šel sem iskat, po zapisu, ki ga imaš o laškem avijonu, če se kaj najde pod”švedski avijon v Cerknici in mi je dalo tvoj zapis, kuga pa druzga!
  Zdraven berem, da sem pravilno navedel pri laškem avijonu, da je o švedskem pisal Dnevnik, fino, ne?
  Tu je še slika švedskega aviona (svensk flygplanet eller en flygplan fran Sverige / švedski avion ali en avijon iz Švedske) v originalu- presenečenje a? Overaskning, a?
  Ampak,če me bo brala dr.Kosova z’Bajgn, bom dubu zih’r en cvek…kan blir inte sa bra!

  Šved, ki je zgrešil pot, ni imel satelitske navigacije…če bi pristal v Postumii, bi že dosegel dolce Italio, kamor je bilnamenjen, ha-ha-ha! In, točno- ga ima Martinšč na zidu v oštariji-mi je razložil zakaj jo je obesil, pa sem pozabil.Dokler mamo kitajsko gripo ga niti ne morem it spraševat…Lahko noč za don’s, kar nekaj smo se pogučali!

Dodajte komentar

%d