Skip to content

1927 Cerknica – Švedsko letalo (6)

19. 06. 2020
tags:
by

Švedsko letalo

V arhivu neobjavljenih fotografij Stareslike je bila ta fotografija dolga leta. Sedaj sem jo malo bolj podrobno pregledal, povečal. Ugotovil sem, da ne na njej veliko zanimivih podrobnosti.

Z datumom nastanka te fotografije smo se na strani Stareslike zaposlovali že pred leti. Sprva nismo vedeli, da gre za več letal, pa je bila uganka še težja. O tem letalu smo ugibali v večih prispevkih …

/klikni na sliko za nadaljevanje/

Kraj: Cerknica
Datum: 11.- 16. 3. 1927
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano:8. 12. 2011
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Daniel permalink
  22. 06. 2020 20:36

  Lep in čist posnetek švedskega letala v Cerknici leta 1927 mi je vzbudil primerjavo s podobnim trimotornim transportnim letalom, ki je med in po drugi svetovni vojni letelo tudi na področju Jugoslavije. To je bilo letalo z oznako Ju-52 ali Julka. Zanimalo me je ali obstaja kakšna povezava med obema letaloma in tovarnama v Nemčiji ter na Švedskem.
  Ko je pri Junkersu leta 1923 bilo skonstruirano trimotorno potniško letalo, je pristojna komisija za gradnjo letal, komisija je bila ustanovljena na osnovi mirovne pogodbe ob koncu I.svetovne vojne, načrt Huga Junkersa spremenila tako, da je dovolila le izvedbo s slabotnejšimi motorji. Ta tip letala je dobil oznako G23. Prvi kasnejši modeli G 24 pa so bili izdelani leta 1925 v Nemčiji ter nato, da so se izognili Versaillski pogodbi in omejitvam, prepeljani na Švedsko. Tam so bili v podjetju AB Flygindustri , katerega soustanovitelj in solastnik je Junkers bil, opremljeni z močnejšimi motorji. Seveda je podjetje Junkers švedskemu podjetju zagotavljalo potrebne dele oziroma vse kar je bilo potrebno za sestavo tega letala.
  G 24 je bilo trimotorno nizkokrilno transportno letalo, v celoti kovinske izvedbe, prekrito z valovito aluminijsko pločevino. Poleg dvočlanske posadke je lahko z njim potovalo 9 potnikov. V obdobju 1925 in 1929 je bilo izdelanih najmanj 72 letal tega tipa, ki so bili lahko opremljeni s kolesi, s plovci za pristajanje na vodi ter smučmi. Razvoj letala je šel v smeri opremljanja z vedno bolj sposobnimi motorji, ki so letalu omogočali daljše polete ter s tem doseganje številnih rekordov v dolžini in nosilnosti.
  Maja 1926 so odpadle omejitve iz mirovne pogodbe in tako je Junkers končno montažo prenesel nazaj v Nemčijo. Švedski model je bil dodelan za vojaške namene in je nato vojaški model K 30 nadgradilo v R 42. Opremljeno je bilo s petimi strojnicami kalibra 7,62 ter kot bombnik z nosilnostjo do 500 kg. Najbolj prepoznavno sta bila dve kupoli na zgornjem delu ter kupola na spodnjem delu trupa. Da je v Cerknici bil taka izvedba, potrjuje slika iz Cerknice, kjer ima letalo na zgornjem delu nastavka za mitraljeza. Še bolj pomembna pa je fotografija z internetne strani Junkers, na kateri je isto ( cerkniško ) letalo z oznako S-AABF v vojaški izvedbi, z oborožitvijo, vendar označeno kot K 30. Opis razvoja in posameznih tipov letal je dosegljiv na internetni strani podjetja Junkers

  http://hugojunkers.bplaced.net/ab-flygindustri.html

 2. Anonimno permalink
  23. 06. 2020 12:26

  https://sv.wikipedia.org/wiki/AB_Flygindustri_(Limhamn)

  Tu je omenjeno, da je Jugoslavija imela dve letali iz omenjene tovarne na Svedskem.
  Tekst je sicer v svedscini a je “Daniel” ze v negovem komentarju podal nekaj podatkov v slovenscini ki se navezujejo na povezavo do Wikipedie.

 3. Daniel permalink
  23. 06. 2020 21:11

  Prav je,da bo zgodba o tem cekniškem letalu zaokrožena še z omenjenima jugoslovanskima letaloma.

  V začetku tridesetih let se je v Vojnem letalstvu kraljevine Jugoslavije (VLKJ) razmišljalo o nabavi težkih bombnikov. Tako se je razpravljalo tudi o novi strategiji uporabe teh letal in vloga v vojni. V tistem času je VLKJ imelo samo francoske bombnike Brequet XIX. Sprejeta je bila odločitev, da se nabavi nekoliko primerkov od različnih proizvajalcev in se na osnovi primerjave lastnosti posameznih letal pride do končne odločitve.
  Tako sta na tej osnovi bila nabavljeni dve letali Junkers K 30, ki sta v Jugoslavijo prispeli v letu 1932. Predelava verzije G 24 v G 24 nao se je začela 31. julija 1930 in končala oktobra istega leta. Opremljeni sta bili z motorji Gnom-Rhone 9Ae , vsak s po 480 KS, ki so bili enaki tistim, katere so licenčno izdelovali v Rakovici pod imenom Jupiter 9A. Dobili sta tudi vojni registraciji -3202 in -3201, pri preletu iz Nemčije pa, samo za ta let, oznako D-4. Sliko si je mogoče ogledati na tej povezavi

  https://1000aircraftphotos.com/Contributions/Visschedijk/6878.htm

  Letali sta bili predvideni kot dnevno/nočna bombnika, vendar s pogodbo določenih pogojev letali nista izpolnili. Tako sta kasneje opravljali naloge kot izvidniški, transportni ali pa za usposabljanje za prehod na večmotorna letala, saj sta s svojimi lastnostmi zelo hitro zastareli kot bombnika. Kasneje so bili na letalih zaradi izteka resursov zamenjani motorji z domačimi motorji Jupiter. Tako sta dočakali II. svetovno vojno na letališču Jasenice pri Mostarju, kjer sta bili uničeni ob napadu.
  Morda samo še zanimivost, da je bilo kasneje nabavljenih 45 italijanskih , tedaj sodobnih, trimotornih bombnikov Savoia Marchetti ,model S.M 79, ki so prispeli leta 1939.

Trackbacks

 1. 1927 Cerknica – Švedsko letalo (7) | Stare slike
 2. 1927 Cerknica – Švedsko letalo (9) | Stare slike

Dodajte komentar

%d