Skip to content

1940 Cerknica – Nova maša Lovko

3. 05. 2010
by

Nova maša

Na Placu so se udelelženci postavili za fotografiranje. Zbrali so se vsi, ki so bili za slovesnost potrebni in primerni. Skupaj z novomašnikom je na fotografiji kar šest duhovnikov.

Vsi so praznično oblečeni. Dogodek je bil pozno jeseni ali zgodaj spomladi, večina je oblečenih v plašče.


____________________________________________________________

Skupina se je postavila pred Hranilnico – posojilnico. Takrat je bila stavba še posebej okrašena in z novomašniškim geslom na panoju, pritrjenim na zid:  “Moja duša poveličuje gospoda, ki mi je storil velike reči”.

Ob največji povečavi lahko vidimo hišno številko, na kateri piše: “164 Trg Cerknica”. Je Cerknica dobila hišne številke in ulice šele ob vsedržavni renumeraciji v petdesetih letih?

Skozi eno od oken vidimo v notranjost hranilnice. Dobro so vidni ornamenti na steni.

Na zgornjem oknu sloni ženska z belim predpasnikom. Na dveh oknih v prvem nadstropju sta cvetlična lončka. Je bilo v zgornjem nadstropju stanovanje?

Levo od vhoda je plošča, ki jo deloma prekriva venec iz smrečja. Ne vemo, ali gre za zdravnika ali pravnika, ki se je imenoval **ntar Drago.

Težje mi je  določiti osebe, ki so na fotografiji. Zagotovo prepoznam le župana Werlija.  Ob njem je verjetno njegova soproga, pred njim pa je deček s krznenim ovratnikom.

Novomašnik je v sami sredini. Poleg njega je verjetno mama ali pa stara mama. Veliko ji je bilo do tega, da je postal duhovnik. Na njegovi desni so duhovniki, ki so prišli zaradi slovesnosti.

Spredaj čepijo otroci. Dva sta oblečena v gorenjski narodni noši.

Sredina

Izgleda mi, da v zadnji vrsti niso samo sorodniki ampak vsi pomembni Cerkničani tistega časa.
Iz napisa na zadnji strani je razvidno, da gre za novo mašo. Škoda, da je na koncu vprašaj. Ker zaenkrat ni na voljo boljših podatkov, je najbolje, da vprašaj prezremo in  napisu verjamemo.

Torej gre za novo mašo g. Lampeta, ki je brat ga. Silve Lampe.

____________________________________________________________

S klikom na spodnjo  ikonco se bo odprl poseben program, s katerim lahko fotografijo povečate do polne resolucije. Mogoče boste pa koga prepoznali!

Klikni za povečavo


____________________________________________________________
Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan I. Rupnik & Schelhaus, Trst1
Zbirka: Boštjan Mulec
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika: fotografija

____________________________________________________________

Dopolnitve na osnovi komentarjev:

Novomašnik je Mirko Lovko

Na fotografiji so osebe: Silva Lampe ( Lovko ), Ivan Štrajhar, Anton Kebe ( T”bogati )

____________________________________________________________

Dopolnjeno 5.12.2012:

1211252411 Našli smo še povečavo te fotografije, ki je nalepljena karton. Na zadnji strani je žig ateljeja, ki jo je izdelal.

6 komentarjev leave one →
 1. 3. 05. 2010 19:29

  Lep moški z močnimi lasmi in brki, ter pisano kravato, ki stoji v prvi vrsti za novomašnikom, malce levo – spredaj so še belooblečene mladenke, poleg njega desno je ženska s plemenitimi potezami obraza, levo od njega pa je starejši moški, je po vsej verjetnosti Anton Kebe r. 21.01.1896. T’bogati Kebeč h.št. 37. Dolenje Jezero. Na fotografiji vasi iz leta 1920 je njihova hiša četrta po desni strani dol.

 2. 3. 05. 2010 22:48

  Bravo Marija! Nekaj oseb bi se kar dalo prepoznati na osnovi ostalih fotografij. Upam, da se bo našel kdo, ki jih bo prepoznal več. V tem primeru bi lahko dodatno objavil samo obraze, kar bi nam lahko služilo za nadaljnje določanje.

 3. 4. 05. 2010 14:32

  Gospod Janez Kebe mi je posredoval te podatke:
  Novomašnik je Mirko Lovko. Za njim stoji sestra Silva kasneje poročena Lampe, z Velike gase.
  Levo od njega je cerkniški župnik Ivan štrajhar.

  Slika je posneta pred letom 1940, ker je gospod Mirko leta 1940 umrl na otoku Pagu. Prevrnil se je čoln in on je utonil.

 4. Barbara permalink
  14. 08. 2018 15:56

  Ali mogoče kdo ve zakaj je don Lovko (Mirko Lovko) sploh odšel na Pag?

 5. Katarina Skuk permalink
  6. 04. 2023 13:02

  Mirko Lovko je imel novo mašo 8. marca 1936 v Cerknici. Skeni podobic, izdanih ob tej priliki, bodo kmalu objavljeni na spletni strani eNotranjska, Dediščina.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: