Skip to content

1935 Grahovo – Pri fotografu

20. 07. 2010
by

Na fotografiji sta brata Tone in Janez Petrovčič iz Dolenje vasi.

Fotografi še danes iščejo poze, izreze, detajle s katerimi se lahko izrazijo. Zagotovo je to počel tudi fotograf J. Šega. Vez in povezavo bratov je želel izraziti s povezavo dlani, rok. Zanimivo se mi zdi, da so v tistem času zelo pogosti portreti, ki obsegajo celo postavo. Danes so takšni portreti čisto iz mode, skoraj jih ni.

Fotograf je brata skrbno postavil. Vešč je bil svojega dela. Najprej jima je naročil, kako naj postavita stopala in kako naj stojita. Besede najbrž niso bile dovolj, verjetno ju je še malo popravil. Potem jima je naročil, naj se primeta, prste druge roke pa naj nekoliko pokrčita. Glavo sta nekoliko nagnila drug proti drugemu.

Nasmeška mu ni uspelo izvabiti četudi so vsi fotografi zaradi svojega poklica polni šal in pravi mojstri za sproščanje.

Tla pokrita s ploščicami v obliki šahovnice sem našel še na nekaterih drugih fotografijah. Sklepam, da gre pri vseh teh fotografijah  za isti studio. Ta fotografija s podatkom na zadnji strani razkriva, da je bil to studio J. Šega v Grahovem. S pomočjo podobnega sklepanja lahko določimo tudi avtorja teh fotografij. Tam je nastala fotografja Nabor, na kateri je bolje videti, kako je izgledal prostor za fotografiranje portretov. Vtis imam, da so se fantje  k fotografu v Grahovo večkrat podali.

Janez ima kravato. Je njegova ali si jo je sposodil pri fotografu?
Tone – res je podoben Toninu. V resnici je Tonin podoben njemu.
Danes to ni več v navadi.
Napis na hrbtni strani mi veliko pove. Zagotovo gre za fotografa J. Šega, ki je tisti čas deloval v Grahovem.

____________________________________________________________

Kraj: Grahovo
Datum: 1953
Avtor: Foto Šega
Zbirka: Breda Gornik
Skenirano: 17. 3. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: