Skip to content

1934 Unec – Pogreb Rudolfa Maistra (3)

19. 07. 2010
tags:
by

Slovo domačinov od generala Maistra je bilo fotografirano v petek 27. julija 1934 na Uncu. Za lažje razumevanje dogodka, smo si pomagali s člankom iz časnika Jutro, ki ga lahko v celoti preberete tukaj.

“Danes ob dveh popoldne je prispel mrtvaški voz mariborskega pogrebnega zavoda, medtem pa sta se pripeljala tudi generalova sinova Hrvoj, ki je v službi na banski upravi v Ljubljani in inž. Borut iz Zagreba. Domači duhovnik je ob veliki množici občinstva pred hišo opravil cerkvene obrede, cerkniški zdravnik dr. Pušenjak pa se je kot bivši oficir v Maistrovi vojski in njegov prijatelj ter kot zastopnik Sokola in JNS, poslovil od njega v kratkih, v srce segajočih besedah…”

____________________________________________________________

Spet smo naleteli na dr. Stanka Pušenjaka, tokrat govorca ob slovesu in očitno zelo pomembno osebnost v tedanjem cerkniškem političnem in družbenem življenju.

Generalova častna straža so bili Sokoli, oblečeni v slavnostnih krojih. Suknjiči, ki so sicer ogrnjeni čez eno ramo, so tokrat zapeti. V rokah imajo sablje, častna straža pač stoji ob generalu. V temnih uniformah so gasilci, ki so nosili krsto. Težko je reči, iz katere enote so.

Svečanosti so se udeležili tudi sreski podnačelnik Dev, upravnik carinarnice na Rakeku, zastopniki obmejnih vojaških enot, policije in finančne straže, igrala je godba iz Cerknice, pevci z Rakeka in Unca so se poslovili z nekaj žalostinkami. Krsto so nato odpeljali v Maribor, kjer je bil naslednji dan pogreb.

____________________________________________________________

Kraj: Unec
Datum: 27. 7. 1034
Avtor: neznan
Zbirka: Sander
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: fotografije

3 komentarji leave one →
 1. 19. 07. 2010 12:05

  fotka imenovana maister 3 je fantastična

  • 19. 07. 2010 19:10

   Na žalost avtorja niti približno ne moremo ugotoviti. Imamo pa srečo, da so se fotografije znašle v zbirki Tujsko prometnega društva. Mislim, da so vse te fotografije prvič objavljene.

 2. 18. 04. 2012 16:24

  General Rudolf Maister je bil tudi pesnik.
  http://marijaleskoveckunstek.wordpress.com/2012/04/18/rudolf-maister-vojanov/

Dodajte komentar

%d bloggers like this: