Skip to content

1916 Dutovlje-Kostanjevica — Železnica

27. 03. 2021


Fotografija, ki jo je posnel dr. Rado Primic med prvo svetovno vojno, prikazuje zanimivo vlakovno kompozicijo. Ta vlak je vozil na relaciji med Dutovljami in Kostanjevico na Krasu nekaj časa v prvi svetovni vojni.

Normalnotirno železniško progo za oskrbo severnega dela kraškega bojišča je zgradila avstro-ogrska vojska med avgustom in oktobrom 1915. Dela je opravila 35. cesarska in kraljeva železniška četa s pomočjo več oddelkov vojnih ujetnikov.

Čeprav je šlo za normalnotirno železnico, vendar po njej niso mogli voziti normalni vlaki, saj je bila speljana z zelo malo nasipi in zato z velikimi nakloni ter ekstremnimi zavoji. To pa zato, da bi bila proga in s tem transporti na njej čim manj občutljivi na obstreljevanje in zato varnejši.

Vlaki so dosegali hitrosti do 27 km na uro pri nosilnosti vlaka 60 ton. Dnevno so lahko prepeljali do 450 ton vojnega materiala in vojaštva. Raztovarjanje je bilo na petih postajah.

Od proge Gorica-Trst se je ta proga odcepila pri železniški postaji Dutovlje in je vodila mimo Gabrovice, Komna, Svetega, Lipe, Temnice in Novela do Kostanjevice v dolžini 22 km.

Od jeseni 1916, ko so Italijani prodrli do Kostanjevice, je bila proga med šesto ofenzivo (od 6. do 17. avgusta 1916) močno poškodovana, so vlaki vozili le do Komna, izjemoma do Temnice. Po avstro-ogrskem preboju fronte jeseni leta 1917 proge niso več potrebovali in so jo postopoma razdrli.

Po progi so vozili zanimivi generatorski elektro-bencinski vlaki imenovani »B-Zug«. Skonstruiral jih je nemški konstruktor Ferdinand Porsche. Posebnost teh vlakov je bila, da je lokomotiva lahko le vlekla vagone, ni pa jih mogla potiskati oziroma voziti vzvratno. Zato so na treh mestih zgradili zanke, kjer je lahko vlak obrnil in zapeljal nazaj.

Fotografija je nalepljena v album po zgornji strani. Napis na zadnji strani fotografije smo fotografirali v ogledalu.

Viri:

  • Samantha Sršen: Logistična podpora na soški fronti, Ljubljana 2012, diplomsko delo
  • Temnica: Izlet po nekdanji vojaški železnici (prospekt)

Kraj: Dutovlje-Kostanjevica
Datum: 1916
Avtor: dr. Rado Primic
Zbirka: Tone Žakelj, album dr. Rada Primica
Skenirano: 5. 2. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: