Skip to content

1962 Cerknica – Otvoritev gasilnega doma (2)

5. 10. 2010

Drnulcova s slamo krita hiša na Mali gasi je bila pred drugo svetovno vojno stisnjena med Nikolovo in Zajcevo hišo. Hiše že zdavnaj ni več, saj je pogorela 19. 9. 1943, ko so Nemci požgali Cerknico. Drnulcove hiše po vojni niso obnovili.

Na drugi strani ceste je stal Drnulcov skedenj z velbanim hlevom. Po 1. svetovni vojni so hlev prenovili in predelali v kar precej veliko dvorano, kjer je nato domovala cerkniška godba, ki je bila ustanovljena leta 1924. V tem prostoru so imeli gasilci sestanke, na strehi hiše pa je bil lesen sušilni stolp za sušenje gasilskih cevi. Hiša je ohranila ime Drnulcova štalca, ali krajše Štalca.

Kot smo zadnjič povedali, je sprva bilo gasilsko orodišče v Urbancovem taboru. Nerodno je bilo imeti gasilsko opremo na več lokacijah. Zato so se gasilci odločili zgraditi nov dom. Postavili so ga v gredi nasproti Zajcove hiše med Štalco in Ronkotovim skedenjem.

Otvoritev novega gasilnega doma je bila za gasilce velika pridobitev, ki so jo povezali s slavnostjo ob 75. letnici gasilskega društva. Našla se je še ta slika, ki priča o istem dogodku. Posneta je bila praktično z istega mesta, kot prejšnja, ki je bila objavljena 18. 8. 2010.

____________________________________________________________

Na sliki sta levo France Petan, desno pa Lojze Gogala.France Petan je imel visok gasilski čin in tudi visoko funkcijo v slovenski gasilski zvezi.Lojze Gogala pa je bil v času gradnje gasilnega doma na Mali gasi predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.

Na slovesnosti ob otvoritvi so predstavljali mlado generacijo pionirji Janez Žnidaršič, Nataša Logar in Jože Mele.Danes je na Štalci pritrjena tablica, na kateri piše, da je bila na tem mestu 31. 7. 1955 ustanovljena Občinska gasilska zveza Cerknica.

Na slavnosti ob otvoritvi gasilnega doma je bil prisoten tudi Jože Telič, ki je bil tri mandate predsednik skupščine občine Cerknica.Kakor druge stvari, tako napreduje tudi gasilstvo. Gasilni dom v Štalci je postal premajhen in premalo funkcionalen, zato so gasilci zgradili nov in sodoben dom nasproti Žajfnce.

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 15. 9. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: