Skip to content

1950 Cerknica – Nova drevesnica

20. 11. 2010

Slika je bila posneta v drevesnici v Vidmu v Cerknici, leta 1950. Takrat je vodila od Zihrleta do farovškega kozolca le stezica, od farovškega kozolca mimo spodnjega dela Svinjskega rigla do Sokolskega doma pa kolovoz, ob katerem je bilo nekaj hiš.

Vstop na stezico pri Zihrletu je bil ozek, niti meter širok, med dvema v zemljo zabitima babama, na katere se je na vsako stran širila ograja iz mužlerjev in si moral prestopiti čez približno pol metra visoko pregrado prav tako iz mužlerjev, ki je najbrž preprečevala vožnjo koret po stezici, saj biciklov takrat skorajda ni bilo. Levo zadaj se vidi lesena barak’ca, v kateri se je shranjevalo orodje za delo v drevesnici. Za barak’co stoji Švigljeva hiša, v sredini zgoraj pa Marentova hiša z veliko lipo na desni. V drevesnici so vzgajali sadike sadnega drevja. V Cerknici je bila poleg te še ena drevesnica in sicer v neposredni bližini današnje bencinske črpalke na Peščenku.

____________________________________________________________

Od leve proti desni stojijo: 

 • Ančka Cimperman,
 • France Urbas — Levštek,
 • Marija Vivoda s Peščenka,
 • Meri Caserman — Ipavča,
 • Tone Caserman — Ipavč in
 • Tončka Tavžel — Krstinčkova.

Izgleda, da so delale le ženske, saj imajo le one v rokah motike. Neko orodje drži tudi Tone Caserman.

 

Izrez

Delo v drevesnici je vodil Tone Caserman. 

V šestem razredu osnovne šole smo imeli predmet Botanika. Poučevala ga je Stanka Kvaternik, ki nas je nekoč peljala tudi v cerkniško drevesnico. Tam nam je Tone Caserman opisal namen drevesnice in potek dela v njej. Učil nas je tudi cepiti drevje. Vsak od nas se je poskusili v cepljenju drevja na 4 načine, in sicer za lub, na spah, na oko in v precep.

V Vidmu so bile pred drugo svetovno vojno njive, po vojni pa se je celoten Videm pozidal. Najprej je bila zgrajena Tekavčeva hiša, ki se na tej fotografiji lepo vidi. Takratno obliko je obdržala do danes, ko je v njej podjetje “Elektro”. Za njo stojiše v surovem stanju Jermanova hiša. Pred cerkvenim zvonikom vidimo farovške štale, v sredi slike pa je velik farovški kozolec. Le-tega so kasneje razstavili in prestavili na Marof.
 

Izrez

Danes stojita na mestu drevesnice šola in telovadnica. Pravijo, da so v srednjem veku prav na mestu, kjer je telovdanica postavili grmado in sežigali čarovnice. Danes je Videm lepo urejen del Cerknice. 

Ženske na glavi nosijo rute, ki so zavezane na tilniku. Tone Caserman nosi kapo s šiltom, kakršne so takrat nosili moški. France Urbas pa je brez pokrivala.

Vse ženske imajo na sebi predpasnik.

Ko sem bil še majhen, sva šla z očetom nekega popoldneva k Tonetu Casermanu v drevesnico kupit nekaj mladih jablan od katerih ena še danes raste na vrtu. 

Okrog 1960 so začeli graditi novo šolo in so tako drevesnico ukinili.


baba = kar se rabi kot podstava, opora, podlaga (SSKJ stran 30)

mužler = krajnik, krajni kos lesa, ki nastane pri žaganju hloda

Kraj: Cerknica
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: tri fotografije

6 komentarjev leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  20. 11. 2010 09:06

  Ženske imajo rute zavezane “na marinko”.

 2. medra permalink
  20. 11. 2010 18:59

  Meri je delala “povrejslu” na žetvi v Luščah, Tone je pa tisti stric, ki je Cibovemu Jankotu naredil ravne smučke (glej sliko Smučarji pred sokolskim domom).
  Stric Tone je na domačem vrtu v Zavrtah gojil čudovito dišeče vrtnice in slastne viljamovke. A kadar sem pri njem rabutala hruške, so me vedno “dobili”, saj sem po njih dobila izpuščaje.

  SSKJ: rabutati=trgati, nabirati na tujem

 3. 20. 11. 2010 19:39

  Rabutati pomeni precej več, kot tisto, kar piše v SSKJ.

 4. Janja Kozarka permalink
  20. 11. 2010 20:54

  Tako sadje je najslajše, ni kaj.

 5. 21. 11. 2010 08:06

  Na Jezeru so temu rekli ”na micko.”

  Ko so zasadili prve lopate za gradnjo hiš v obdelovalno zemljo njiv in sadovnajkov, je zajokalo kmečko srce vseh okoliških ljudi. Kot bi bilo danes, se spominjam pogovorov, ki sem ga kot otrok večkrat slišala. Otrok vse sliši. ”Kaj delajo? Uničujejo najboljšo zemljo v Cerknici!”

 6. medvedd permalink
  6. 04. 2012 20:28

  Mislim da Tone Caserman nosi nahrbtno škropilnico, še danes nepogrešljivo orodje v sadjarstvu. V desni roki ima kovinsko cev s šobo, z levo roko pa drži ročaj črpalke (pumpe). Na hrbtu ima posodo za škropivo, kar se vidi tudi po naramnici na desni rami.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: