Skip to content

1970 Cerknica – Glasbena pravljica

22. 01. 2011

Konec šestdesetih je Glasbena šola Cerknica ob prihodu Dedka Mraza običajno pripravila glasbeno predstavo za otroke. Predstavo so odlikovale številne glasbene in plesne točke ter bogata scenska oprema, kostumografija in maska. Avtor je bil ravnatelj glasbene šole tovariš Mirko Rebolj. Pravljica je govorila o času dneva, ko se prebudi luna in  oživijo pravljična bitja.

____________________________________________________________

Spomin na dogodek je doživet skozi otroške oči, ko sem malodane še sama verjela v pravljice. Nastopajoči smo bili učenci glasbene šole, povečini so bili z Rakeka in starejši od mene, zato se spominjam samo nekaterih.  Tovarišica Renata Rebolj me je najprej v glasbeni šoli v Cerknici, tedaj še v Gerbičevi hiši, ob klavirski spremljavi naučila dveh pesmic. Obe še znam.  Nato so sledile skupinske vaje v Glasbeni šoli na Rakeku, pri Lovcu čez tisti visoki mostiček. Vadili smo povezavo točk, za kaj več je bila učilnica premajhna. Tudi prostor na odru je bil kar premajhen za vse,  zato je bil ansambel pod odrom. Pri pripravi mask je bila glavna tovarišica Černetova, ki je sicer poučevala teorijo. Punce so z veseljem pomagale in šminkale druga drugo. Tudi moja vloga se mi je zdela sila pomembna, saj sem na koncu prireditve z Dedkovo pesmijo najavila dedkov prihod. Ne vem, čigavo pričakovanje je bilo večje, moje ali otroškega občinstva v dvorani. Dedek Mraz je bil Vinko Toni. Pravljico smo predstavili v Brestovi menzi v Cerknici, na Vrhniki in na Rakeku. Glede na to, da je fotografija novejšega datuma, upam, da se bo našel kdo, ki me bo dopolnil. Pri prepoznavi mi je pomagala Tatjana Škerl.

Tatjana Likar in Ksenija Trotovšek sta bili že takrat dobri glasbenici in prijateljici. Ko sta odšli študirat na srednjo glasbeno šolo, pa glasbenih pravljic v Cerknici ni bilo več.
Palčka sta bili Ogreševič Slavka in Kupšek Terezija, ostali so neprepoznani.
Svilnati kostumi palčkov so se tako bleščali, da so me čisto očarali. So jih sešile rakovške mame ali šivilje? In kdo je  pripravil scenske rekvizite? 

Palčka sta Kupšek Irena in Ivančič Mateja.

Silvo Resinovič s cilindrom na glavi  nastopa kot virtuoz na violini,  Jasna Kopitar pa kot  Sneguljčica. 

Ura najbrž kaže prav, torej je bila predstava ob izteku 1971. leta.

Če bi bil na vsaki hrbtni strani tak zapis, bi bilo mnogo lažje pisati o preteklih dogodkih.

Kraj: Cerknica
Datum: december 1970
Avtor: neznan
Zbirka: KsenijaTrotovšek
Skenirano: 25. 12. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d