Skip to content

1930 Jezero — Razglednica Gorica

25. 04. 2011
tags:

Ko je Vekoslav Kramarič obiskal naše kraje  tam nekje okrog leta 1930, je na našo veliko srečo napravil številno zbirko fotografij. Pot ga je zanesla tudi na prečudovito presihajoče jezero. O jezeru ne bom pisal, saj so ga opisovali številni avtorji, ki so to naredili mnogo bolje, kot bi se posrečilo meni.

Da je nastal ta posnetek, se je Kramarič postavil na mesto, kjer je danes prostor z makadamsko podlago v tlorisni obliki raznostraničnega trikotnika v Pretržju. Pretržje je namreč ozek pas med Goričico in Javornikom v bližini Ribiškega kota, ki je prelit le ob najvišji vodi v jezeru in takrat je tudi Goričica, imenovana tudi Gorica, res pravi otok.

Vreme ni bilo kako lepo, preko jezera vleče veter, ravno toliko, da se hribovje iz ozadja ne odseva na njegovi gladini, ki je rahlo razburkana.

V ozadju vidimo hribovje od Križne gore (857 m) na levi strani do Stražišča (814 m) in Grebena (787 m) nad Gornjim jezerom na desni strani slike.

V sredini slike takoj nad vodno gladino presihajočega jezera drobna bela pikica ponazarja zvonik Žerulanske cerkve v kateri je imel pisatelj in duhovnik Janez Jalen po meni znanih podatkih najkrajšo pridigo. Pri maši v strupenem mrazu je začel svojo pridigo: ” Zunaj je zima, zunaj je mraz, mene zebe, zebe tudi vas. Amen!”

____________________________________________________________

Na prikazanem izseku se vidi južni del Goričice. Prav na tem mestu je sedaj Čebelarska učna pot.Goričica je postala najbolj znana po zaslugi našega slikarja Lojzeta Perka, saj jo je neštetokrat upodobil pri svojih umetniških stvaritvah. Popotnik, ki pride na jezero najbrž ni povsem zadovoljen. Pa saj se tudi vsesti nima kam, razen na svoj rekelc ali pulover, če ga sleče in podstavi pod zadnjo plat. Le kako bi se premaknilo na bolje. Pa le čemu bi se, saj tega še Kupelwieser ni zmogel.

___________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzejZbirka Vekoslav Kramarič – št. fotografije: Cerknica_20
Skenirano: 27. 1. 2011
Oblika: skeniran negativ

2 komentarja leave one →
  1. Breda S. permalink
    26. 04. 2011 21:52

    Na Jezeru se prevec dogaja, da bi clovek imel cas posedeti na klopici. Tudi je prevec lepih kotickov in bi bilo tezko izbrati, kam bi jih postavili. Ampak, ne sedis dolgo. Sledis zabjem petju ali belim capljam in ponirku. Pa pticje petje te vabi med drevje pogledat. V vodi je toliko zivljenja, da ti ne uspe ugotoviti, katere zivali so. Vse to se ne da doziveti s klopce. Zato jih ni na Jezeru. No ja, za tiste, ki so utrujeni pa se vedno najde kaksen hlod…Tisti pa, ki niso s tem zadovoljni, so za v Disney land in ne za na Jezero. Upam, da bo se dolgo tako ostalo.

  2. 27. 04. 2011 18:26

    Breda, hvala za tvoj dragoceni komentar. Tvoje besede so kot balzam za dušo.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: