Skip to content

1930 Cerknica – Odbor Sokola

26. 04. 2011

Odbor

V obdobju med obema vojnama je v Cerknici in okolici delovalo veliko društev, med najaktivnejšimi so bili Sokoli. Zato ni čudno, da se je o njihovem delovanju ohranilo toliko fotografij, kar nekaj smo jih že objavili tudi na naši strani.


Uvedba diktature kralja Aleksandra je močno posegla v demokratično usmeritev sokolstva. 5. decembra 1929 sta bili sokolska in orlovska organizacija ukinjeni. Odslej je lahko obstajala le ena telovadna organizacija, Viteška organizacija Sokol Kraljevine Jugoslavije, ki je bila ustanovljena s posebnim zakonom.  To je bila unitaristična telovadna zveza pod okriljem države. S tem je bilo konec samostojnosti in politične neodvisnosti med jugoslovanskimi sokolskimi društvi.
____________________________________________________________

Leto dni kasneje je cerkniški Sokol še obstajal in nadaljeval z delom društva. Upravni odbor se je, mogoče po zboru in pregledu dela za minulo leto, postavil pred zgradbo današnje občine za spominski posnetek.

Prva vrsta od leve proti desni: Amalija Skuk, Ivanka Repič, Ivan Žumer, sodnik Baričevič, Heda Pušenjak in župan Anton Werlli.

Zadaj: Ivan Carnelutti, Tone Zgonc, Anton Meden, Dr. Ciril Kraševec, Franc Vivoda, Janez Turšič, Andrej Zgonc in Andrej Žuljan.


Zastavonoša

Na vseh sokolskih fotografijah najlažje opazimo praporščaka Antona Zgonca. Tu stoji med lekarnarjem Carneluttijem in Antonom Medenom iz Begunj.

Odbornici in hotelir

Stare slike dobijo s časom nenavadno lastnost, da na njih prepoznaš ljudi, ki jih za življenja nisi nikoli srečal. To gotovo velja za obe odbornici, Amalijo Skuk in  Ivanko Repič, nezgrešljiv je tudi cerkniški trgovec in hotelir Ivan Žumer.

Starešina

Starešina cerkniških Sokolov je bil sodnik Jože Baričevič.

Poleg imen so na zadnji strani še napisi - 1930 leto - ODBOR "SOKOLA" - št. 15 - 1. december 1930.

Napis na zadnji strani je nastal konec devetdesetih let. Po pripovedovanju Amalije Zgonc je podatke zapisal Branko Kebe. Datum “1. december 1930”, napisan s črnim črnilom, je starejši.

———————————————————————
Viri: Pokrajinski muzej Kočevje, Razstava “NA ZDAR!” , 2009.


Kraj: Cerknica
Datum: 1. 12. 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: marec 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: