Skip to content

1943 Cerknica – Lojze Perko

5. 05. 2011

Oltarna slika Marije, ki krasi cerkniško cerkev je nastala leta 1943. Naslikal jo je naš slikar Lojze Perko. Slika je velika, zato je umetnik za risanje potreboval velik prostor. Tak prostor je našel na podstrešju Zagorjanove hiše.

____________________________________________________________

Perkovo sliko Marije postavijo na oltar cerkniške cerkve ob prazniku roženvenske Matere Božje v mesecu oktobru, drugače pa je slika shranjena. Marija stoji in gleda trpljenje. Na sliki je tudi človek, ki hodi z vrečo na rami. Perko je naslikal, kako so nekateri izkoriščali hudino. Otroci na sliki pa Marijo prav zaupljivo gledajo.

Takrat je bil v Cerknici župnik Ivan Štrajhar, ki je glede cene slike povedal, da Perko zanjo ni hotel nič. Rad bi samo povračilo stroškov za barvo.

Če bomo pa samo za barvo dali, je rekel župnik Ivan Štrajhar, ki je bil impozantna osebnost, nas pa je lahko sram. Čeprav je bil takrat Perko v denarni stiski, ni hotel plačila za delo.

Sama slika je bila do nedavnega v precej slabem stanju. Zato jo je ob stoletnici rojstva slikarja Lojzeta Perka obnovil njegov sin Tomaž, ki je prav tako poznan akademski slikar. Tomaž je bil zelo počaščen, da je sliko lahko popravil. Ni je popravil tako, da bi jo spremenil, ampak je zabrisal samo sledi, ki jih je na sliki pustil čas. Sliki je osvežil barve. Slika je zdaj ponovno lepa, tako lepa, kot so vse Perkove — saj so naše in so najlepše.Zagorjanovi pa še vedno hranijo osnutek te slike.
Na sliki so portretirani ljudje iz Dolenje vasi, od katerih ni sicer nihče več živ, ampak stari ljudje bi mnogoče še koga prepoznali.
Pretresljiva slika.
Napisan datum na zadnji strani fotografije 5. V. 1943 priča, da naj bi takrat slikar končal sliko Marije.

Vir:

  • Zbornik ob 100-letnici Lojzeta Perka, izdala Osnovna šola Notranjski odred Cerknica (2010).

Kraj: Cerknica
Datum: 5. 5. 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano: 22. 10. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: