Skip to content

1945 Cerknica – Partizanska parada

6. 05. 2011

SL0034

 4.maj 1945. Končno svoboda! Cerknica je osvobojena. Po glavni cesti se vije zmagovita kolona slovenskih  partizanov.

V spomin na ta dogodek so v Cerknici kasneje poimenovali glavno ulico v Cesto 4.maja.

____________________________________________________________

3.maja 1945 so bili v Cerknici še Grki, domobranci in Nemci. Popoldne so bile še borbe na Rakeku. Zvečer  so od tam prihajali domobranci in zasedli bunkerje okrog Cerknice. Grke so poslali v zasedo ob jezeru proti gozdu. Med 22 in 23 uro so se vsi domobranci s civilnimi somišljeniki vred v neredu in naglici umaknili proti Grahovem, po večini pa proti Begunjam. Grki so ostali do 6h zjutraj, nakar so tudi oni sledili prejšnjim. V zgodnjih jutranjih urah so 4.maja Hercegovci brez boja vkorakali v Cerknico. Le ti so ostali v Cerknici toliko časa, dokler jih ni zamenjala slovenska partizanska vojska. 1

Cerknico je osvobodila 13. brigada 29. Hercegovske divizije. Pri bitki za Rakek in Cerknico je življenje izgubilo 8 borcev. Pri tem so zaplenili 5 topov 75mm, en minomet 81 mm, 23 minometov 46 mm, 43 mitraljezov, 28 puškomitraljezov, 350 pušk, 4 vagonov streliva in mnogo druge opreme. Po nepopolnih podatkih je imel okupator 220 mrtvih in 30 ranjenih.2

____________________________________________________________

Na čelu kolone vihrajo slovenske in jugoslovanske zastave. Na eni od zastav je v zvezdi kratica ZSM, kar pomeni Zveza slovenske mladine. Zveza je bila ustanovljena oktobra 1942, v času narodnoosvobodilne borbe (NOB), ki pa je v naslednjih letih večkrat spremenila ime. Različna imena mladinske organizacije so bila Zveza slovenske mladine – od oktobra 1942 do junija 1945, Zveza mladine Slovenije – od junija 1945 do maja 1946, Ljudska mladina Slovenije (LMS) – od maja 1946 do januarja 1963.3
Urejeni, kot se za parado spodobi. Obleke bork in borcev so dokaj enotne, na glavah imajo vsi titovke z rdečo petokrako zvezdo. Kot kaže so se že oskrbeli uniformami, ki so bile izdelane na slovenskem osvobojenem ozemlju.
SL0035 Ob koncu vojne si je partizanska vojska močno izboljšala oborožitev.
Kar nekaj vojakov ima na ramenih mitraljeze. Vsi ostali so oboroženi s puškami, za pasovi imajo pripete torbice z naboji.
Poleg kolone ponosno stopa komandant. Okoli vrata ima nemško strojnico MP 40, zaplenjeno nemški vojski. Za razliko vojakov, ki so v gojzarjih, je ubut v usnjene škornje.Na žalost nisem mogel ugotoviti za katero slovensko brigado naj bi šlo v tej paradi.
Na tabli na stari trafiki je napis “Živela federativna Jugoslavija”, ki pa so jo po vojni podrli. Na njenem mestu sedaj stoji spomenik žrtvam fašizma, na katerem so napisana imena domačinov, ki so padla pod roko okupatorjev v času druge svetovne vojne.
Na zadnji strani je napis “FOTO SEKCIJA PROPAGANDNE KOMISIJE”. Član te sekcije je bil tudi Vinko Bavec. Je morda on fotografiral sliki?

Slovarček:

  • gojzarji: težki in močni usnjeni čevlji

____________________________________________________________

Viri:

  • 1. Modic Alojzija — šolska upraviteljica, Podatki o dogodkih na šoli za časa domovinske vojne, 1946
  • 2. Komenović Kreso: 29.hercegovačka divizija, 1975
  • 3. http://www.siranet.si

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka:  Matjaž Žnidaršič — Šentek, Metka Dragolič
Skenirano: 15. 2. 2011 in 25. 9. 2010
Oblika: dve fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d