Preskoči na vsebino

1934 Jezero — Zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov (7)

21. 05. 2011

<–prejšnji prispevek istega dogodka naslednji ->

20. maja 1934 je bil na Cerkniškem jezeru Zlet jugoslovanskih obrtnikov. V Starih slikah je bilo objavljeno do zdaj že šest člankov o tem Zletu. Pa se je našla še sedma fotografija istega dogodka, ki je različna od prejšnjih šestih. Po dolgem času je razglednica prišla nazaj v Cerknico, saj je bil njen lastnik Mihael Cetinski v času Zleta financar v Cerknici. Življenska pot ga je potem vodila še v Lož in nato v Kočevje. To zares zanimivo sliko zdaj hrani njegov vnuk, ki živi v Cerknici.


___________________________________________________________

Cerkniški obrtniki so na Cerkniškem jezeru v počastitev Zleta jugoslovanskih obrtnikov zgradili “parnik”. Že v prvih šestih prispevkih v Starih slikah o Zletu jugoslovanski obrtnikov je bil “parnik” podrobno opisan. Posebno podjetni pri zasnovi in gradnji le-tega so bili Turšičevi fantje s Placa. Seveda pri gradnji tega “parnika” jim ni bilo potrebno zagotoviti treh pogojev plovnosti, kakor tudi ne stabilnosti, nepotopljivosti, propulzivnosti, krmiljenja, dušenja zibanja — stabilizaranja, preračuna trdnosti, izbire materialov, konstrukcije …

____________________________________________________________

Kot je videti je bilo za tiste čase precej gledalcev in obiskovalcev Zleta jugoslovanskih obrtnikov. Različno oblečeni ljudje pričajo, da so bili tukaj po vsej verjetnosti predstavniki obrtnikov iz vse tedanje kraljevine.

Nekaj ljudi opazuje “ladjo” z nasipa, kar se lahko vidi v levem zgornjem kotu. Jugoslovanska zastava plapola na jamboru in na krmi. Prav tako so signalne zastavice, ki so obešene na vrvi od krme preko jambora do premca v barvah jugoslovanske zastave.

Pravi “parnik” na Cerkniškem jezeru. Parnik je ladja, ki jo poganja parni batni stroj ali parna turbina. Iz ladijskega dimnika se kadi, saj so najbrž parni stroj improvizirali z majhno pečico — gašperčkom.
To je prvi “parnik”, ki je že leta 1934 preplul Cerkniško jezero in je bil v tistih časih za Cerkničane prav tako imeniten, kot nekdaj za Američane parnik Savannah, ki je leta 1819 v 26. dneh kot prvi parnik zmogel Atlantski ocean.

Mihael Cetinski je na tej sliki drugi z desne.

O ostalih znanih se lahko poučite v predhodnih šestih prispevkih na to temo.

“Mornar” v sredini v beli srajci je France Mesojedec z Male gase v Cerknici. France je bil obrtnik, kovač. Dočakal 94 let, saj je bil rojen leta 1915, umrl pa je leta 2009.Zadaj v levem zgornjem kotu se megleno vidi cerkniško farno cerkev.
Leopold Turšič, bivši mornar in vnet privrženec sokolske organizacije kot kapetan “parnika” daje zapoved na pravem komandnem mostu.

Če gledamo proti severu, je ta, sedma fotografija nastala na desni strani pred nasipom pri Goričici, na kateri je stal fotograf z ljudmi, ki niso bili vkrcani na “parniku”.

Mihael Cetinski je napisal na hrbtni strani fotografije letnico dogodka.
  • Viri:
  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba, Ljubljana 1994, stran 49 — 50,
  • Mala splošna enciklopedija, DZS Ljubljana, 1976, stran 30,
  • Tehnička enciklopedija JLZ, Zagreb 1966, stran 168 — 272.

Kraj: Cerkniško Jezero
Datum: 20. 5. 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Emil Čik
Skenirano: 5. 3. 2011
Oblika: razglednica

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: