Skip to content

1950 Cerknica – Tri punce

2. 06. 2011

Tri dekleta pod Kostelinovim klancem so lepo oblečena. Najbrž je bila nedelja. Glede na padanje svetlobe je sončno in toplo poletno popoldne. Po vsej verjetnosti so bile v cerkvi pri večernicah.

V ozadju gre ob kolesu proti Placu neka ženska, ob njej pa hodi otrok. Otroci so tudi na terasi Kostelinove hiše.

__________________________________________________________

Na levi strani je hiša Nežke Baraga — Drašcove, za to hišo se vidi streha Šegove hiše, za njo pa se dviga le čačka Cibkovega skednja. Zadaj je videti Jurčkov tabor, pred njim pa Kostelinovo hišo, po kateri je dobil ime klanec, ki poteka od Placa proti Žajfnci.

Večernice (tudi vespere) so peti cerkveni obred , sestavljen iz psalmov, himne in magnifikata. Psalm je oblika molitve, ki izraža hvalo, slavo bogu. Himna je v tem primeru nabožna pesem na čast bogu in svetnikom. Magnifikat je prva beseda Marijine hvalnice, vrhunec molitev v katoliški liturgiji.

____________________________________________________________

Levo je Tončka Čenčur, Peclova Tončka od sv. Roka. Pred Poroko se je pisala Urbas in je bila Kramarjeva z Male gase. Desno pa njena sestra Jožefa Knap — Klemenova, prav tako se je pred Poroko pisala Urbas in je bila Kramarjeva z Male gase. Srednja punca je neprepoznana. Po poroki sta bili sosedi. Klemenova hiša je ob desni strani ceste proti Begunjam v bližini sedanje Komunale, Čenčurjeva pa je zelo blizu Klemenove pri sv. Roku. Njuna sestra Mima se je poročila že prej k Andrejcu, ki se pišejo Obreza. Andrejcova hiša je zelo blizu ostalih dveh. Tako so vse tri sestre živele blizu skupaj tudi po poroki.Glede na rojstva in starost Tončkinih in Pepcinih otrok sklepam, da je fotografija nastala okrog leta 1950.

____________________________________________________________

Vir:

  • Leksikon Sova, CZ Ljubljana, 2006, stran 386, 636, 906, 1176.

Kraj: Cerknica
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Srečko Knap
Skenirano: 18. 5. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: