Skip to content

Nova vas 1967/68 – France Čebohin

1. 07. 2011
by

France Čebohin je v Osnovno šolo Nova vas prišel takoj po osvoboditvi in tu je kot ravnatelj šole ostal  do svoje upokojitve.


____________________________________________________________

SPOMINI

Čas, ki ga živimo, je naš čas. Včasih pa vendarle zberemo toliko časa, da se vprašamo, kako ga živimo. Želimo si živeti čimbolj polno, zdravo, srečno življenje. Čas pa si popestrimo tudi s spomini, vzetimi iz našega življenja, polnimi lepih in manj lepih trenutkov.

Naša preteklost postaja vse bolj in bolj odprta knjiga, v kateri je že moč mariskaj prebrati in se na ta način pustiti tudi o čem podučiti. Vsi v en glas ugotavljamo, da živimo mnogo prehitro in zato vse bolj in bolj površno.

Upam si trditi, da prav to pretirano hitenje hoče oblikovati današnjega človeka tako, da bi svojo preteklost najraje poradiral – izbrisal.

Spomin na g. Franceta Čebohina je nam Bločanom še vedno zelo živ. Kot šolnik in kot ravnatelj osnovne šole Nova vas – Bloke je začel z delom z mladimi, ki so mu bili zaupani v vzgojo in izobrazbo. Spoznal je, da je ta mladina, s katero dela, še najbolj izmed vsega, potrebna znanja. S prihodom na šolo je takoj začel s trdim delom (učenjem). Po mnenju strašev pretrdo. Starši so postajali vse bolj zaščitniški do svojih otrok. Pripravljeni so jih bili braniti pred vsem hudim. Tu in tam so si prišepnili, češ, kaj pa misli naš ravntatelj g. France Čebohin. Naše učence preveč “gnjavi” s težkim učenjem (bil je odličen pedagog), pa kar naprej in naprej “goni” nek šport med mladimi (telesno kulturo je visoko cenil). Pa ne nazadnje, vedno delovne akcije. Pripombe staršev so bile- naši imajo dela dovolj doma. Že njegova organizacija dela je bila polovični uspeh dela. S svojo stalno spremljevalko – harmoniko in pevskimi zbori je našo mladino vodil po poti glasbene vzgoje. Ob zimskih večerih je z vsem svojim žarom postal režiser dramskih del na ljudskih odrih.

G. France Čebohin, ravnatelj osnovne šole Nova vas – Bloke, je bil človek z mnogimi talenti, ki jih je nesebično razdajal Bločanom.

Vsakemu učencu je bil pripravljen pomagati stopiti na prvo stopnico učenosti in od tu naprej tudi v druge hrame znanja.

Če se danes oziramo tja nazaj, vse bolj in bolj spoznavamo, da je med nami živel in delal človek, ki je svoje bogato znanje in svoje dragocene izkušnje bil pripravljen razdajati celih 24 ur na dan. V današnjem času oziraje se nazaj, je g. France Čebohin – ravnatelj osnovne šole Nova vas – Bloke vreden velikega “SPOMINA”. Njegov vizionarski pogled je zajel skoraj celo stoletje. Predvidevam, da danes vsak Bločan nosi v sebi del njegove duhovne zapuščine.

Slava njegovemu spominu!

Besedilo je oblikovala njegova učenka Bronislava Žurga.

____________________________________________________________

V šolskem letu 1967/68 je fotograf tako prikazal sestavo šolskega kolektiva:

Spredaj:

 • Mira Dovjak
 • Tone Pirc, član sveta šole
 • Srečko Baučer
 • Franc Čebohin
 • Milena Kulič

Zadaj:

 • Francka Anzeljc
 • Valerija Gostiša
 • Boža Turk
 • Ivica Škrabec
 • Kristina Žagar
 • Bronislava Žurga

 


Dopolnjeno 12. 10. 2012

Prispevek je bil objavljen v glasilu Bloški korak številka 2011/4  na strani 15.


Kraj: Nova vas
Datum: 1968
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Bronislava Žurga
Skenirano: 26. 6. 2011
Oblika: fotografija

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: