Skip to content

1954 Cerknica – Možakarji

30. 06. 2011

Končno sem ugotovil lokacijo, kjer je nastal ta posnetek. Bilo je na Placu. V zadnjem zgornjem levem kotu slike je videti Pogačnikovo hišo, na kateri so trije dimniki. Še danes stojijo. Desna dva sta popolnoma enaka kot na sliki, levi pa ima popravljeno strehico. V ozadju z desne je lipa na Placu.Tudi nekaj ljudi se vidi v ozadju, ki stojijo na betonski ograji, ki je narejena okrog lipe.


Možakarji, ki stojijo v ospredju, so v senci Urbancovega tabora. Za njimi sta dva možakarja v uniformi, ki stojita desno od Pocinovega Janeza (mož v centru slike) in sta obsijana s popoldanskim soncem, zato sklepam, da je slika posneta nekega sončnega popoldneva.

_________________________________________________________

Ob kakšni priložnosti naj bi nastal ta posnetek?  Če bi bilo o 1. maju, lipa še ne bi bila tako zelena. Če bi bilo ob Dnevu borca 4. julija bi možakarji ne nosili suknjičev. Morda je slika nastala, ko so Jugoslavija, Italija, Velika Britanija in ZDA 5. oktobra 1954 podpisale londonski memorandum – pogodbo o razmejitvi med Italijo in nekdanjo Jugoslavijo in je cona B pripadla Jugoslaviji?

Velika verjetnost je, da so ob tem dogodku nastale še druge fotografije. Upam, da bodo prišle do nas.

____________________________________________________________

Levi v uniformi cerkniške godbe je Tone Caserman — po domače Ipavč Tone (1912 – 1971). Desno od njega mož v klobuku, ki z levico tišči k sebi bel list, je Casermanov oče. Desno od njega je v godbeni uniformi Matija Mikše — Drašlerjev Matija. Na desni stoji mehanik Toni Mele. Toni Mele je bil rojen leta 1901, umrl pa leta 1959. Po njegovem izgledu sklepam, da je slika nastala tam nekje leta 1954.
Levo je Toni Mele, desno od njega v klobuku pa je Janez Otoničar — Pocinov Janez (1885 – 24. 2. 1970). Ostalih še nismo prepoznali.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan 1954 (sprememba 11.1.2012)
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Sentek permalink
  2. 07. 2011 17:37

  Možakar, ki drži k sebi bel list je Caserman France, stric od Caserman Toneta.

 2. Anonimno permalink
  13. 07. 2011 08:27

  V kakšnih uniformah so mladi možje za Pocinovim Janezom? Bi bile res lahko italijanske?

Trackbacks

 1. 1954 Cerknica – Možakarji (2) « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: