Skip to content

1955 Cerknica – Pogreb na Placu

19. 07. 2011

Pogrebni sprevod se pozimi po snežni cesti vije iz farne cerkve v Cerknici preko Placa po Veliki gasi navzdol in nato preko mostu na pokopališče. Na sliki je 10 vencev, ki jih nosijo ženske, kar pomeni, da je umrla ženska in to Terezija Braniselj — rojena Pakiž. Za ženskami, ki nosijo vence, stopata dva duhovnika. Levi duhovnik v beli opravi je priljubljeni cerkniški kaplan Janko Špec. Desni, pokrit z bareto, pa je župnik France Horvat.

Lipe, ki rastejo ob levi strani ceste proti farovžu so pred leti posekali in zasadili nove, ki so danes že skoraj tako visoke, kot te na sliki.

Nekaj ljudi opazuje pogreb izpred Urbancovega tabora. Spodaj v taboru je še danes urarna. Takrat je delal v njej še Ladotov in Milanov oče Janko, kar se da razbrati iz napisa na tabli nad vhodnimi vrati.

____________________________________________________________

Na prvi sliki na vrhu je spredaj prva v sprevodu Cibova mama, ki tudi nese venec. To je mati Cibovega Jankota. Na tem izrezu je ni videti. Prve nismo prepoznali, druga na levi je Antonija Semič — Štajerjeva mama. Tretja je Gorjupova mama iz pekarne, sledi Pepca Harmel, šesta je Francka Krajc — Tonkova Francka z Male gase in za njo Meri Brence — Malnarjeva Meri. In za ženskami stopata duhovnika.
Trgovini na Placu smo rekli Kravanjetova trgovina. Pred njo stoji trgovec Marjan Žitko. Poleg njega stoji ženska s sinkom v naročju, ki je po vsej verjetnosdti Ivana Petrovčič s sinom Janezom. Pred trgovino je za takratne čase značilno leseno stojalo za bicikle, v katerem pa v zimskem času ni koles.
Krsto, ali kot ji rečemo v Cerknici “trugo”, kot zadnji na desni strani nese Lojze Mele — Kunčov Lojz. Vzporedno s Kunčevim Lojzom gre Pecljeva Anca, za Kunčevim Lojzom pa stopa njegova soseda z Velike gase Ivana Braniselj — Sežonova Ivana. Gre za krsto v kateri je njena mati.
Ostali prepoznani, ki nosijo krsto so še:

  • France Urbas — Levštkov France levo spredaj,
  • Tone Rožanc — Kovačev Tone prvi na desni in
  • France Mele — Vrbči France v sredi.

Ženska,ki stopa poleg Kovačevega Toneta, je njegova žena Angela.

Spodaj levo je Vrbča mama, žena Franceta Meleta. Umrla je leta 1957. V svetlejšem plašču in klobukom na glavi gre za pogrebom tudi Farbarjev ata — Polde Kos, poleg njega pa gre njegova žena Marija.Mož z brki, ki gre za krsto in podpira Ivano Braniselj je Ivanin bratranec.

____________________________________________________________

Viri:

  • Stane Šajn,
  • Spletni rodovnik Silvana Orel Kos in
  • moj lasten spomin.

Kraj: Cerknica
Datum: januar 1955
Avtor: neznan
Zbirka:

  • Metka Dragolič
  • Tone Urbas

Skenirano:

  • 25. 8. 2010
  • 9. 8. 2010

Oblika: dve fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: