Skip to content

1936 Beograd / Dedinje — Bločani v kraljevi gardi

20. 07. 2011
tags:

Vojska Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS in njene  naslednice Kraljevine Jugoslavije, je imela posebne elitne enote za zaščito kraljev Karađorđevičev. V Kraljevi gardi so služili posebej izbrani fantje.

Po atentatu v Marseillu leta 1934 je kralja Aleksandra nasledil mladoletni sin Peter II. V njegovem imenu je vladal regent princ Pavle Karađorđevič.

Garda je elitna vojaška enota, zlasti za telesno varovanje voditeljev. Tudi kraljeva garda v Kraljevini Jugoslaviji je služila temu namenu.

Iz ohranjene vojaške knjižice Franceta Škrbca je razvidno, da so gardo služili 18 mesecev, od 8. junija 1936 do 8. decembra 1937. France je končal kot usposobljen vojak –- redov. Po končanem služenju so imeli fantje vsako leto orožne vaje, posebej pa pred začetkom druge svetovne vojne. Tako je bil France  leta 1939 na orožnih vajah 41 dni v planinskem polku v Škofji Loki in leta 1940 kar 156 dni v 37. pešadijskem polku v Velikih Blokah.

____________________________________________________________
V 12.četi pešadijskega polka kraljeve garde so na Dedinju v Beogradu služili tudi (od leve proti desni)Lavrič Stane –- Lovričev iz Metulj,
Polde Jakopin iz Ravnika in
France Škrbec — Mihov iz Topola, pravnuk Jakoba Škrbca, ki je priimek prinesel na Bloke iz Podcerkve od Urhovih.
Vojna vihra je tri prijatelje prizadela vsakega po svoje.Stane Lavrič je kot borec 14. divizije prišel iz vojne ranjen in je nato živel v Cerknici.

Polde Jakopin je takoj po vojni emigriral v Kanado in si tam ustvaril družino. Njegov vnuk Janez –- John Jakopin, rojen 16.5.1975 v Torontu v Kanadi, je znani hokejist. Igral je v severnoameriški profesionalni ligi NHL pri klubih Florida Panthers, Pittsburg Penguins, San-Jose Sharks. Kariero je končal v letu 2005 pri klubu Olimpija Ljubljana. Sedaj živi z družino na Floridi, njegovi starši pa v Kanadi.France Škrbec se je po razpadu jugoslovanske vojske v aprilu 1941 z bratom Janezom vračal iz Zagreba domov. Na Runarskem ju je zajela zaostala enota jugoslovanskih graničarjev, ki so se umikali iz Javornikov in niso vedeli za razpad. Kot domnevne dezerterje so ju napadli, Janeza ustrelili, France pa je bil ranjen v nogo. Bila sta prvi žrtvi druge svetovne vojne na Blokah. Oktobra leta 1943 je bil France ustreljen v Kočevju, kamor so ga kot invalida mobilizirale domobranske enote.

____________________________________________________________

Viri:

  • Lojze Mazij

Kraj: Dedinje – Beograd
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 5. 3. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: