Skip to content

1936 Velike Bloke – Matevževa domačija in krojaška delavnica

18. 07. 2011

Fotografija je nastala  leta 1936 pred Matevževo hišo v Velikih Blokah. Ob cesti – kolovozu skozi vas stoji s slamo pokrita hiša s hlevom in »lupo«. Hišo je okoli leta 1870 postavil Matevž Mazij –- Blažev iz Male gase v Velikih Blokah potem, ko se je vrnil iz 12 letnega služenja v cesarski vojski. Najprej je postavil cerkveno kaščo in potem hišo, ki jo prikazuje slika. Domačija še danes nosi ime po njem.

Vojskoval se je v severni Italiji pri Milanu, bil pa je tudi v Dubrovniku. Njegove vojaške zgodbe se z ustnim izročilom prenašajo iz roda v rod. 

Marjeta Klančar – Tončkova iz Studenega je postala njegova žena. Rodili so se jima otroci Tomaž, Marija in Katarina. 

Tomaž je prevzel domačijo in se leta 1898 pri 25 letih poročil z 19 letno Ivana Zalar iz Hitenega. V tej hiši se jima je rodilo 11 otrok , deset sinov in ena hčerka. Od vseh otrok sta kot mladoletna umrla dva, kar je bilo za takrat malo in velika redkost.

Neznani fotograf  je ujel trenutek z domačimi pred hišo.

Ivana Mazij (1879 – 1973) je ravno pri krmljenju kokoši. Bila je glavna pri hiši, okoli nje se je kljub skromnim možnostim vedno zbirala cela družina V hiši je bila tudi krojaška delavnica, ki jo je imel njen sin Lojze Mazij. On je že v tistem času imel kolo. Napis  KROJAŠTVO je lepo viden na tabli pri vhodu.
Tomaž Mazij (1873 – 1952) Ivanin mož, je  ravno s košem namenjen v hlev. Najmlajši sin, današnji gospodar 91 letni Jože Mazij se je ponosno vsedel na kolo, ki je bilo pri hiši. Pridružil se jim je sosed Franc Hiti – Kovačev , ki se je po drugi svetovni vojni oženil v Grahovo.Trije Tomaževi sinovi Matija, Anton in Domin so odšli v Francij. O njih smo že pisali. Štirje: Janez, Lojze, Karel in Jože pa so živeli eden ob drugem v Velikih Blokah. France se je je po večkratnih službenih selitvah po celi Jugoslaviji naselil na Rakeku.  Hčerka Amalija se je poročila v Velike Lašče in je bila babica znane plesalke Katarine Venturini.

____________________________________________________________

Viri:

 • Lojze Mazij

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 5. 3. 2011
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 18. 07. 2011 19:32

  Še stoji ta hiša?

 2. dusangogala permalink
  18. 07. 2011 20:09

  Hiša še stoji na istem mestu, vendar je lepo adaptirana.

Trackbacks

 1. 1937 Velike Bloke – Žegnanje pri Matevževih | Stare slike
 2. 1915 Velike Bloke – Oporoka Tomaža Mazi ob vpoklicu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: