Skip to content

1943 Vrh Korena — Štirje partizani

7. 08. 2011

Slika štirih partizanov je bila posneta na območju Javornikov na Vrh Korena. Neznan partizanski fotograf je štiri partizane fotografiral med Narodno osvobodilno vojno leta 1943. Ker na listnatem drevju ni listja domnevam, da je bila slika posneta spomladi ali jeseni.

Vsi štirje partizani so domačini iz Žerovnice, Grahovega in Dolenjega jezera.

Partizani so različno oblečeni in obuti, najbrž pa tudi različno oboroženi.

Vrh Korena (882 m) leži v Javorniškem pogorju ob gozdni cesti med Otokom ob Cerkniškem jezeru in Palčjim na Pivškem med Debelo goro (1076 m), Smrečnico (1189 m) in Ulovko (909 m).


Ob križišču Vrh Korena je večja gozdarska hiša, na nasprotni strani pa spomenik ob grobu treh borcev NOV, ki so 23. junija 1944 padli na tem kraju. Na spomeniku je napis:

ŽRTVE ZA SVOBODO

OVSEC JAKOB KAL

ŽELE RADO HRASTJE

KONTELJ MARJAN

PADLI 23.6.1944Od leve proti desni stojijo neslednji partizani:

 • Andrej Rok,
 • Gašperjev Jože iz Dolenjega jezera,
 • France Gornik iz Grahovega in
 • Matija Telič.

Matija Telič je na zadnjo stran fotografije napisal leto, lokacijo in osebe na sliki.


Kraj: Javorniki, Vrh Korena
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Gornik
Skenirano: 20. 5. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 7. 08. 2011 08:14

  Slika je skoraj zagotovo posneta jeseni 43. Pratizane izdajajo italjanski vojaški škornji, z katerimi so se opremili po Italjanski kapitulaciji in titovke, pokrivala, ki so bila pri nas v uporabi v drugi polovici leta 1943.

  V njigi Slovenski partizani o tem piše:

  Že jeseni 1941 je Glavno poveljstvo nameravalo uvesti enotne modre kape, podobne železničarskim. Konec leta 1941 je Viktor Avbelj na Dolenjskem poskusil vpeljati smučarski kapi podobno pokrivalo, Aleš Bebler in Dušan Pirjavec pa na Notranjskem polhovko.

  Spomladi 1942 so slovenski partizani od hrvaških prevzeli nov tip pokrivala. Partizanka, kot so jo imenovali na Hrvaškem, je bila trirogljna kapa, krojena po vzoru španskih vojaških čepic. Ravno zaradi teh rogljev so jo pri nas preimenovali v triglavko in pod tem imenom se je hitro razširila po Sloveniji ter postala najznačilnejši enotni del partizanske obleke vse do uvedbe titovke.

  Obstajale so 4 različne triglavke. Prva je bila enostavno krojena na tri roglje, od katerih je bil srednji nekoliko višji ali nižji. Druga se je razlikovala od prve po zavihanem robu, ki je bil na zadnjih dveh tretjinah spodnjega dela triglavke. Tretja inačica se je razlikovala od druge samo po dodatnem senčniku, pri četrti pa je bil poleg senčnika zavihani rob med drugim in tretjim rogljem toliko podaljšan, da se je na vrhu kape prekrival in zapenjal z gumbom. To je bilo zelo pripravno, saj je bilo mogoče podaljšani rob zavihati navzdol in pod brado zapeti, zato je bila ta inačica napogostejša. Poleg tega je bilo veliko triglavk obrobljenih z rdečim trakom.

  Čeprav je triglavko nosila večina partizanov, je marsikateri borec obdržal še staro pokrivalo. Posebno gorenjski partizani se nikakor niso mogli ločiti od svojih klobukov, ki so jih nekateri nosili skoraj do konca vojne. V Prešernovi brigadi so še v predzadnji vojni zimi preganjali “klobukarje” tako, da so jim klobuke odvzeli in zažgali. Zelo redki posamezniki so nosili zaplenjene nemške čelade M1935 in italjanske čelade M1933, zato je bil del borcev zaščitnega voda bolnišnice Novi tabor, ki so septembra 1943 nosili čelade M1933, zanimiva izjema.

  Poleti 1943 se je v Sloveniji pojavila nova kapa, ki so jo bosansk, hercegovski, srbski in črnogorski partizani nosili že od druge polovice leta 1942. Idejo zanjo je dal na osnovi sovjetske vojaške kape “pilotke” Tito, zato so jo imenovali “titovka”. S titovko so slovenski partizani kmalu začeli zamenjevati triglavko, posebno še po izdaji Titove odredbe aprila 1944, ko je ta postala predpisana kapa za vse redne enote NOV Ju.

 2. erazem permalink
  7. 08. 2011 09:58

  Marko, najlepša hvala za res izčrpno dopolnitev.
  Ob tvojem komentarju sem se spomnila na pregovor: “V slogi je moč” .

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: