Skip to content

1935 Podcerkev – Lužarjeva in Pavličevi

21. 09. 2011

Lužarjeva in Pavličeva sta bili dobri prijateljici. Najbrž ju je povezovalo nekaj podobnih življenskih niti. Obe je v vas na kmetiji pripeljala poroka, njuna prvorojenca sta bila iste starosti, tudi sami sta bili približno enako stari in hišno ime Lužarjevi sovpada z rodno vasjo Pavličeve.

Fotograf Franc Truden je za ozadje razpel naslikano platno, po katerem nad vodno gladino preletajo beli galebi. Tla studia – na vrtu pred hišo – so posuta s travnimi bilkami in cvetnimi lističi.

____________________________________________________________

Ana Žnidaršič (r. 1901) se je k Lužarjevim omožila od Plosovih–Jernusovih iz Iga vasi. Na sebi ima obleko s čipkastim ovratnikom in plisiranim krilom.
Justin Žnidaršič (r.1934) navihano gleda v levo. Poziranje fotografu ga ni nič kaj pritegnilo, saj se je nekaj bolj zanimivega dogajalo levo od fotografa. Najraje bi verjetno kar ušel in mati ga je morala močneje stisniti k sebi.
Julijana Pavlič (r. 1902), njena rodna vsa so Lužarji pri Novi vasi. Lase ima lepo skolmane. Za tako frizuro so ženske uporabljale kolman. Ta železni pripomoček so do prave temperature razgrele v žerjavici in ga pritisnile na lase da so ostali nakodrani. Oblečeno ima obleko iz črnega žameta, katero je med drugimi dobila od svojih sester iz Amerike. Tudi ogrlica ki jo nosi, je darilo sester. Pri Adamičevih pred hišo raste zelo stara lipa na katero mi je bilo vedno zanimivo splezat, ko smo tja hodili na obisk.
Svetlih las je Ana Pavlič (r. 1934). Po njeni beli oblekici s kratkimi nabornimi rokavčki sklepam, da je slika nastala v toplem delu leta.
Obe Pavličevi imata lepo spucane čevlje. Ana jih je dobila za veliko noč. Ata je vpregel voziček in odpeljala sta se v Cerknico, kjer sta jih kupila v trgovini Bata.

Slovarček:

 • spucane: zloščene

____________________________________________________________

Viri:

 • Ana Hace

Kraj: Podcerkev
Datum: 1935
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Stanislav Hace
Skenirano: 5. 7. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  22. 09. 2011 15:00

  Zelo lepa slika, tako preprosto in naravno je njuno poziranja, kot da ju je slikal slikar.

 2. Anita permalink
  22. 09. 2011 21:09

  Se strinjam, je pa zagotovo tudi mojstrsko delo fotografa. Ti črno- beli posnetki oddajajo poseben čar.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: