Skip to content

1930 Martinjak – Pogled z vznožja Slivnice

20. 09. 2011

 

Znani slovenski fotograf Vekoslav Kramarič se je okrog leta 1930 povzpel na vznožje Slivnice in naredil ta posnetek vasice Martinjak.

Martinjak je obcestno naselje ob severovzhodnem robu Cerkniškega polja pod južnim vznožjem Slivnice ob cesti Cerknica-Lož in spada v občino Cerknica.

V Martinjaku živi okrog 300 prebivalcev.

Na obzorju se vidi hribe, ki se raztezajo od Križne gore (857 m) na levi strani do Stražišča (814 m) in Grebena (787 m) nad Gornjim jezerom ter začetkom Javorniškega pogorja na desni strani slike.

V Martinjaku je imel parno žago Vladimir Premrov. Zgrajena je bila v letih 1926-27 in je na sliki lepo vidna. Les so vozili iz iz Loškega potoka v glavnem bloški furmani. Iz Loškega potoka do Martinjaka, kamor so vozili hlodovino, so z eno vožnjo zaslužili 90-110 dinarjev.

Na pobočjih Slivnice so travniki, ki višje preidejo v gozd. Svet pod naseljem je bolj mokroten, občasno poplavljen, saj se spušča proti presihajočemu Cerkniškemu jezeru, kar je videti na desni strani slike.Skozi naselje tečeta dva potočka:

  • Martinjščica, ki teče skozi vas in izvira v Obrhu pod Slivnico ter
  • Škadolca, ki teče poleg cerkvice.
V naselju je podružnična cerkev svetega Vida. To je v osnovi gotska stavba, ki se prvič omenja leta 1581. V cerkvi je ohranjen v ostrešje dvignjen lesen kasetiran strop iz leta 1621 z ikonografsko zanimivimi prizori. Zvonik je leta 1940 po načrtih Jožeta Plečnika in Janeza Valentinčiča zgradilo podjetje Matko Curk iz Ljubljane. A zdi se, da je stavba z njim več izgubila kot pridobila. Včasih celo najboljši arhitekti nimajo srečne roke s stavbno dediščino.

____________________________________________________________

Viri:

  • Wikipedija, proste enciklopedije ,
  • Drago Kolenc: Dober dan, Krpanova dežela, Postojna, 2006, stran 60,
  • Notranjski listi III, Cerknica, 1986, stran 148-154

Kraj: Martinjak
Datum: 1930 – po podatkih Slovenskega etnografskega muzeja med 1928 in 1947
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: 
 Slovenski etnografski muzejzbirka Vekoslav Kramarič – št. fotografije: F0037742
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka razglednice

Dodajte komentar

%d