Skip to content

1930 Cerknica – Čista stran

22. 09. 2011

Čista stran, tako se imenuje predel, ki ga vidimo na naši sliki desno ob Stari cesti med Cerknico in Rakekom. Tu je bila še ne dolgo nazaj, morda pred kakimi 30 leti, odlična paša za živino. Kar nas je starejših se spomnimo, da tukaj ni nič rastlo, razen trave, zato se imenuje ta predel Čista stran. Ime je ostalo, kar je prav, samo Čista stran ni več čista, ampak zaraščena. Zato boš popotnik, ki greš tod okoli in če boš prebral te vrstice vedel, zakaj se ta lepi del imenuje Čista stran.

Torej Čista stran je desno od Stare ceste. Levo pa so Mala, Srednja in Velika Loka, ali kakor jim pravimo domačini so to Mala, Srednja in Velika Dloka. Zakaj Dloka namesto Loka, mi ni vedel povedati nihče. Tako so predelu levo od Stare ceste v smeri proti Rakeku domačini vedno rekli.

Na koti 599 se Stari cesti iz Cerknice pridruži Stara cesta iz Begunj proti Rakeku. Vrhu sedla je nova kapelica postavljena na mestu, kjer je bila stara kapelica narejena spominu padlim francoskim vojakom pred kakimi 200 leti.

Na tem predelu se je od vedno paslo živino. Spominjam se dveh pastirjev, ali kot smo jim po domače rekli čejdnək, kar izvira iz besede črednik. Eden je bil Matija Obreza — Jerč, drugi pa Janez Kranjc — Kržičov oče. Kržičov oče je imel dva črna psa, ki sta mu pomagala paziti na živino, da se ni porazgubila. Na pašo se je gnalo zjutraj in popoldne.

 

Črednik je zbiral živino od Mesojedca na Mali gasi pa vse do Marenta na koncu Šembruna, to je danes na koncu Notranjske ceste. Kako zanimivo je bilo zgodaj zjutraj poslušati zgonjenje kravjih zgoncev. Takrat so skoraj pri vsaki hiši redili kravo. Vsaka hiša, katere živino je črednik pasel, je prišla en dan na vrsto, da je dajala hrano pastirju.

Senca je skoraj navpično pod kravami, kar pomeni, da je fotografija narejena okrog poldneva, v lepem sončnem poletnem dnevu. Črednik bo živino počasi pospremil domov, popoldne pa jo popeljal ponovno na pašo.

 

V ozadju med drevjem, že na Loškem, so na tem izseku vidne razvaline gradu.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica — Čista stran
Datum: 1930
Avtor: Fran Vesel
Zbirka: Slovenski etnografski muzej , zbirka Fran Vesel, št. fotografije: F0004063
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: