Skip to content

1959 Cerknica – Voščilnica s Taborom

20. 12. 2011

Kaj je lahko še lepšega kot novoletna voščilnica s cerkniškim motivom. In to ne kar z bilokaterim, ampak s taborom, torej utrdbo in cerkvijo v ozadju. Utrdba, ki ponazarja varnost, zanesljivost in zaščito. Zato je prav, da je prisotna njena podoba na čestitkah, ki si jih izmenjujemo ob koncu leta za voščilo.

Zanimiva je tudi cerkniška cerkev.

Župnijska cerkev Marijinega rojstva na Taboru je nastala v dveh gradbenih fazah. Graditi so jo začeli okoli leta 1480 (prezbiterij, zakristija, ladijska lupina in zvonik), dokončali v letih 1513-1520, ko so obokali ladjo. Gre za poznogotsko triladijsko dvoransko cer­kev, ki se na podlagi stavbnega tipa uvršča v krog kranjsko-škofjeloške arhitekture. Notranjščina prezbiterija je obokana zvezdasto-rombasto, obok ladje pa prekrivajo osemrogeljne zvezde. Poudarek obokanja je na osrednji zvezdi. V 17. in 18. stoletju je bila cerkev barokizirana in dopolnjena s stransko kapelo.

Na južni ladijski steni je napisna plošča, ki sporoča, da so staro cerkev leta 1472 požgali Turki. Glavni portal je iz leta 1825. Visoka šilasta okna s krogovičjem so iz časa regotizacije v 19. stol. Oprema v cerkvi je neogotska iz 2. Polovice 18. stoletja. Glavni oltar iz leta 1863 je izdelan v poznobaročnem slogu. Oltarna  slika  je  delo   Lojzeta Perka. Orgle na koru so največji ohranjeni instrument ljubljanskega orglarja J. G. Kunata iz okoli leta 1820.
____________________________________________________________

Okoli cerkve se je ob koncu 15. in v 16. stoletja izoblikoval eden največjih protiturških taborov na Slovenskem. Od petih obrambnih stolpov sta ohranjena dva. Ta na sliki je Jurčkov tabor. Poleg Jurčkovega pa je dobro ohranjen še Urbancov tabor. Na Urbancovem obrambnem stolpu je vzidana spominska plošča pesniku in pripovedniku Jožetu Udoviču (1912-1986). Na severni strani taborskega obzidja je s spominsko ploščo obeležena rojstna hiša skladateija in pevca Frana Gerbiča (1840-1917).

____________________________________________________________

Prva stran novoletne voščilnice s cerkniškim motivom. Takšne voščilnice je cerkniški fotograf Jože Žnidaršič izdeloval okrog leta 1960

__________________________________________________________

Viri:

  • Slovenija total: Notranjska A — Ž, priročnik za popotnika in poslovnega človeka, Pomurska založba, Murska Sobota 1999, stran 52, 53.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: voščilnica

4 komentarji leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    20. 12. 2011 19:56

    Zelo dragocen spomin…

Trackbacks

  1. 1939 Voščilnica « Stare slike
  2. 1908 Cerknica – Na Placu « Stare slike
  3. 1980 Goričice – Polharska hiša | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: