Skip to content

1900 Cerknica – Jurčkov tabor

29. 04. 2010

Jurčkov tabor

Fotograf se je postavil na ozko uličico, ki povezuje Tabor z Malo gaso. Zajel je: Urbancov tabor, del nizke hišice, Jurčkov tabor in cerkev z zvonikom.

Cesta je bila ozka in blatna. Prostor med  cesto in Jurčkovim taborom je bil širok približno tako, kot danes. Na bližnji strani ceste na  desni vidimo leseno ograjo. Iz tega sklepam, da je bil pred Šrangarjevo hišo ograjen vrt. Cesta je bila bistveno bolj ozka, kot je danes.

____________________________________________________________

Jurčkov tabor je ostal do danes precej nespremenjen. Po nastanku te fotografije je dodatno še okno v 3. nadstropju in vrata desno od glavnega vhoda.

Na levi strani je na bližnji strani ceste postavljen kamen, kot so ga včasih postavljali na vogale hiše, kot neko vrsto odbijače za vozove. Prav lahko, da je takrat tam še stala kakšna stavba ali pa vsaj zidana ograja vrta.

Fotografijo so mogoče  že uporabili za upodobitev v kakšni knjigi. Le tako si znam razlagati na prednji strani s črnim črnilom napisano besedilo: ” Tabor 1.    stran 17″.

Vhod

Sprva Jurčkov tabor v pritličju ni imel odprtin. Oboja vrata in okno so vzidali šele, ko prvotna obrambna funkcija tabora ni bila več potrebna. Portal glavnega vhoda so menda prinesli kar iz porušenega gradu Šteberk.

Lesena vrata so druga, kot so vstavljena danes. Mogoče so še prva, originalna, ki so bila narejena prav za to odprtino. Izgledajo stara. Takšnih ornamentov še nisem videl. Niso imela zastekljenih svetlobnih  odprtin.

Pred vhodom ni bilo podesta, vhod je bil kar na nivoju ceste. Cesta je bila blatna in neurejena. Desno od vhoda stoji pravokotno na cesto ostanek zida, pokrit s korci. Pred njim  je majhen, z lesenimi letvami ograjen prostor. Le čemu je služil?

Leva stran

V Jurčkov tabor so bile naknadno narejene tri odprtine – eno okno in dvoja vrata.  Verjetno so tudi kamnit lok za okno prinesli z gradu Šteberk. Okno ima kovinska polkna in je takšno (le brez  polken) še danes.

Leva vrata tabora so mlajša od desnih. Podboj zgoraj je raven. V vratni okvir so na fotografiji in še danes pritrjeni panti,  iz česar sklepam:

  • Vratni okvir je bil prvotno vzidan v kakšni drugi stavbi
  • Vrata so bila prvotno drugačna
  • Panti so bili narejeni za dodatna kovinska vrata na dva krila, tako kot pri oknu.

Pred hišo je deska na dveh kamnih v funkciji klopi. Takšna je bila menda prav pred vsako hišo.

Levo od tabora je videti ostanek starega zidu, ki se nadaljuje v nizko hiško pokrito z opeko. Te hiške na drugih fotografijah še nisem opazil.

Obraz na oknu

Pojava fotografa je bila velika atrakcija. S svojo veliko kamero je prišel, se postavil, iskal pravi kot. Vse to je delal pokrit s črnim pregrinjalom. Potem je vstavil film in ga osvetil. Takrat je to nekoliko spominjalo  na čarovnijo.

Seveda je bil fotograf takoj opažen. Na tej sliki je ujel mlado punco, ki ga opazuje skozi zaprto okno v prvem nadstropju. Kdo je bil to? Po vsej verjetnosti je bila tam doma. Kdo je takrat tam živel?

Zadnja stran

Fotografija je nalepljena na karton. Narejena je na  na zelo tankem papirju. Fotograf je imel kartone pripravljene in je nanj lepil fotografije. Karton je bil predtiskan. Fotografija je tako postala bolj primerna za predstavitev in bolj obstojna.

Na zadnji strani kartona je zanimiv napis v slovenščini in nemščini: “Plošče se k nadajlemu naročilu hrani”. Poleg tega je na kartonu še veliko simbolov, kot so:

  • Grb s stiliziranmim fotografskim stojalom in črkama SM
  • Dve medalji
  • Stiliziran šopek nageljnov
  • Napis M. Schaber s kaligrafskimi okraski
  • Napis Postojna Adelsberg v obliki simbola.

Kraj: Cerknica
Datum: ocenjeno približno 1900
Avtor: Foto Schaber, Postojnja
Zbirka: Boštjan Mulec
Skenirano: Marec 2010
Oblika: fotografija nalepljena na karton

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: