Skip to content

1927 Cerknica – Kino (1)

22. 12. 2011

Zgodbo o kinu začenjamo z gradnjo Sokolskega doma, osrednje večnamenske stavbe, ki je gostila številne kulturne in športne prireditve, družabna srečanja ter politična in stanovska zborovanja. V njej je dolga leta gostovala institucija, ki nas bo v tem in naslednjih nadaljevanjih najbolj zanimala – kino.

Na robu naselja je leta 1921 stal vrt, čigar lastnica je bila Neža Hren. Ko se je poročila s trgovcem iz Čabra, se je pisala Križ. Prav njena parcela se  je zdela najbolj primerna za gradnjo doma, ki ga je načrtovalo Telovadno društvo Sokol iz Cerknice. S pomočjo posrednika Frana Homovca, so 1. junija 1921 sklenili kupoprodajno pogodbo in parcela je za kupnino 60.000 kron zamenjala lastnika.

Pogodba o nakupu zemljišča

Arhitekturni načrti so bili narejeni v Ljubljani in potrjeni junija 1927. Kdaj natanko so pričeli z gradnjo ni znano, najbrž že poleti 1927. Nadzor nad deli je prevzel gradbeni mojster Ivan Ronko, ki se je pred tem že proslavil z nekaterimi stavbami, recimo z današnjo občinsko zgradbo – vidna je na prvi fotografiji, za obiskovalci gradbišča – ali z vilo iz leta 1909 na Gerbičevi ulici 32.

Svečana otvoritev doma je bila 1. julija 1928, o čemer smo že pisali.

Skozi čas je imel dom več imen: najprej je bil seveda Sokolski dom, nato Dom ljudske prosvete, Dom TVD Partizan in danes Kulturni dom Cerknica. Za generacije, ki so rasle ob filmskih junakih, pa je bil preprosto KINO.

Mojster se je ob koncu gradnje “podpisal” – na pragu pred vhodom v dom je bil mozaik z napisom RONKO. Delo je bilo dobro opravljeno, saj je dom doživel temeljito prenovo šele leta 2006.
Gradnja je bila najbrž velik dogodek za kraj in okolico. Povečava nam pokaže radovedne obiskovalce, ki so se po tretnah povzpeli na grušt in preučevali napredovanje del, razgled z novega objekta in najbrž razpravljali o pomenu, ki ga bo imela stavba za prihodnost.
Glede na čas, ko je fotografija nastala, obdobje delovanja grahovskega fotografa Josipa Šege in zadnje strani fotografije, je velika verjetnost, da je avtor prav on.

Slovarček:

  • grušt: zidarski oder
  • tretna: zidarska brv, mostič za prevoz gradbenega materiala med nadstropji gradbišča

Kraj: Cerknica
Datum: 1927
Avtor: Josip Šega
Zbirka: Jožica Mele
Skenirano: 25. 10. 2011
Oblika: 2 fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: