Skip to content

1958 Cerknica — glavno križišče

5. 01. 2012

To sliko je posnel neznani fotograf Slavko Hren (dopolnjeno 7. 1. 2011) po dežju poletnega dne leta 1958. Postavil se je v bližino Hrenove hiše in kamero usmeril proti zahodu. Povsem na levi strani slike se le malo vidi vogal Žumrove hiše v kateri sta bili spodaj dve prodajalni in sicer prodajalna čevljev Peko in Zadruga, zgoraj pa so stanovali Žumrovi; nato se vidi Milavcovo hišo pred katero je vrtiček, na desni strani glavne ceste sta nasproti Žumrove vinske kleti dva kostanja in na desni strani slike je videti vogal druge Žumrove hiše.

Nad križiščem visi na jekleni vrvi cestna svtilka.

Ob tem ograjenem Milavcovem vrtičku so se pogosto sestajali možakarji. In modrovali. Skoraj vsako popoldne je tukaj stal cerkniški zdravnik dr. Stanko Pušenjak, pa Ivo Žumer, Jože Kristen, Hugo Milavec, za kratek čas se je ustavil tudi Tone Jerina. S tega mesta je bil pogled proti Rakeku, videlo se je, če je kdo pripešačil ali prikolesaril iz Martinjaka, ali morda iz Begunj, Jezera ali Dolenje vasi. Dr. Pušenjak je opazoval tudi, če je kdo zunaj med “bolniško”, saj je poznal vse ljudi.
Avtomobilov ni videti. Še biciklov je bilo malo. Ljudje so v glavnem pešačili. Glavna cesta je bila protiprašna samo med deževjem ali takoj po njem ter v času, ko je na njej ležal sneg in je bila zmrznjena. Na cesti so še vidne luže, saj je pravkar prenehalo deževati. Drugače pa se je za avtomobili dvigal cestni prah, da je bilo vse belo.Spomenik padlim borcem je v času fotografiranja že stal. Naprej po glavni cesti se vidi na desni strani zidano ograjo Milavcovega vrta. Na tem vrtu je bil velik skedenj, kjer je Ronko delal strešno opeko.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1958
Avtor: neznan 
Slavko Hren (dopolnjeno 7. 1. 2011)
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 9. 11. 2011  (Slavko Hren)
Oblika: skenirana datoteka

4 komentarji leave one →
 1. Slavko iz Australie permalink
  7. 01. 2012 08:36

  Dusan to sliko sem napravil isti dan kod sliko Logarjeva mesnica.

 2. dusangogala permalink
  7. 01. 2012 13:16

  Bravo Slavko. Ali imaš še kaj fotografij, za katere misliš, da bi se lahko objavile?
  Lep pozdrav!

Trackbacks

 1. 1933 Cerknica – Cibavi na Veliki gasi « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: