Skip to content

1945 Cerknica – Pogreb Tavžljeve mame

31. 01. 2012

Ivana Ponikvar, po domače Tavžljeva mama z Velike gase številka 158,  je umrla je 31. januarja leta 1945, torej malo pred koncem druge svetovne vojne. Rojena je bila 12. 5. 1873. Slika prikazuje obred, ko je krsta s pokojno Tavžljevo mamo v vhodnih vratih domače hiše. Nikoli več se ne bo vrnila. Odhaja za vedno. Prisoten je duhovnik in nekaj ministrantov.

Vrata imajo lep kamnit portal. Danes so ta vrata zazidana, saj imajo Tavžljevi vhod v hišo z dvorišča.

Mož na desni strani vrat je moj sosed in prijatelj Jože Lipovec. Tudi njega že dolgo ni več. Kolikor sem slišal, je on mnogokrat nesel krsto na pokopališče. Nikdar ni odrekel. In nositi mrliča v krsti na ramenih ni lahko opravilo. Možje, ki nosijo, morajo biti usklajeni po višini. Če niso, potem najvišja dva prevzameta vso težo umrlega na svoja ramena.


Kot se da razpoznati s fotografije, je bilo tega dne oblačno vreme. Ljudje so toplo oblečeni, saj spadajo dnevi v začetku februarja med najbolj hladne v letu.
O pogrebu Tavžljeve mame je  bil že 15. 3. 2011 objavljen članek v Starih slikah z naslovom 1945 Cerknica — Pogreb na požgani Veliki gasi.
Pred domačo hišo je Tavžljevi mami zapela pesem skupina moških v uniformah, ki so razkriti, vendar oblečeni v tople, zimske plašče. Skrajno desni ima na ramenih epolete s čini.
Na sliki vidimo izgled Velike gase ob koncu vojne. Desno je požgana šola, pod šolo je Kunčeva hiša, ki se drži skupaj z Zabukovčevo hišo. Kunčeva hiša ni bila požgana. Levo se vidi ograja terase Turšičeve hiše, za njo pa je Sežonova hiša, ketere lestnica je bila Ivana Braniselj — Sežonova Ivana.Kupi ruševin na tleh so bili le toliko umaknjeni h kraju, da je bilo mogoče hoditi. Moških ni bilo, da bi kaj postorili in popravili. Borili so se. Mnogi od njih v korist tretjih.In pogreb gre navzdol po Veliki gasi proti pokopališču.
Napis na hrtni strani stare slike pove, da je bil dogodek v februarju leta 1945.

Kraj: Cerknica
Datum: februar 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Heda Opeka
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: tri fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: