Skip to content

1958 Velike Bloke – Bloški krompir

29. 03. 2012

S pridelavo krompirja so v naših krajih pričeli v času cesarice Marije Terezije in s tem v veliki meri preprečili prej zelo pogoste lakote. Za pridelavo krompirja, posebej semenskega, je Bloška planota zelo primerna. Krompir je dobro odporen na spomladanske pozebe, ki so na Blokah pogoste.

____________________________________________________________

Znane so različne sorte krompirja, ki so jih sadili Bločani. Po drugi svetovni vojni, v času razcveta bloške kmetijske zadruge, sta bili to sorti bintje (holander) in voran. Brez kakšne posebne mehanizacije so bloški kmetje  vsako leto pridelali velike tržne viške. Tako je leta 1957 bloška zadruga, ki jo je takrat vodil Karel Mazij, odkupila več kot 200 ton krompirja in ga prodala v Italijo in na Hrvaško.

Krompir, ki je danes eno osnovnih živil, so v Evropo v 16.stoletju prinesli španski zavojevalci iz Amerike.

Pridelovanje krompirja je bilo na Blokah vedno predmet vsakodnevnih sosedskih diskusij. Pogovori so tekli o primernem času sajenja, vplivu slane, koloradskem hrošču, ki se je pojavil po drugi svetovni vojni, plesni, rji, voluharju, divjadi in drugem. Na koncu je bilo treba določiti pravi čas pobiranja, ponavadi je bilo to v začetku septembra, ko se je že začel šolski pouk. Mnogi otroci so zaradi tega izostali od pouka. Seveda je bil to takrat opravičljiv vzrok.

Pridelava krompirja je bila vedno povezana s sosedsko pomočjo. Jeseni 1958 so bloške ženske pri pobiranju pridelka pomagale Mariji Ponikvar — Ulčarjevi iz Velikih Blok. Sparile so Jožlovga in Škajžovga vola in tako izkopale pridelek.Na Trznah v Velikih Blokah so skupaj pobirale krompir:stoji:

  • Rezka Modic – Špirovcava, ki je gonila vole,

čepijo:

  • Malka Simčič in njena hči Vika — Primožanceve iz Nove vasi ter
  • Iva Mazij – Lojzetova.
Vse so iz Velikih Blok:

  • Malka Pirc – Mazejeva,
  • Meri Plesnik – Škajžava,
  • Marija Ponikvar – Ulčarjava,
  • hrbet pa kaže Angela Rudolf – Jwžlava.

V ozadju je vidna stavba kegljišča pri domu JLA.

Dragoceni podatki, ki so napisani na zadnji strani stare fotografije so v veliko pomoč pri razpoznavanju oseb na prednji strani slike.

____________________________________________________________

Vir: Iva Mazij

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Kraj: 1958
Datum: Velike Bloke
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 17. 2. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: