Skip to content

1956 Nadlesk – Ohcetna miza

30. 03. 2012

Ohcetni pogrinjek ali miza za poročno večerjo je bila slikana pri Šumradovih.

Poglejte, koliko različnih tort so postregli in vsaka je po svoje lepo in skrbno okrašena!

Postregli so v hiši. Hiša je v našem okolju tudi poimenovanje za največji in osrednji prostor v hiši – zgradbi. Ta je služila kot dnevna soba, spalnica staršev in v zimskem času nemalokrat tudi kot delavnica. Ob posebnih prilikah pa še za kaj tretjega, kot na tej sliki.

Ogledalo je bilo  obvezen del pohištva v  hiši.   Ker so bila ogledala le velikosti slike, so jih na steno obesili precej visoko in pod kotom. Tako so si v njem lahko ogledali tudi celo postavo.  Ker tudi tu ogledalo visi pod kotom, v njem vidimo odsev ene od postreženih tort.

Mizo krasijo pušelčki iz dvobarnih  nageljnov z dolgimi vejicami asparagusa. Asparagus je v tistem času krasil skoraj vsako (eno slajdno) hišo. Je zimzelena, precej nezahtevna  rastlina, ki je bila tako vedno pri roki, tudi za v pušelček. Obrezovanje mu ne naredi škode, še celo pospeši njegovo rast.

____________________________________________________________

Kristina Srpan (r. 1928), po domače Karlova, se je omožila k Šumradovim, z Ivanom Šumrada (r.1926).

Ohcet je bila priložnost, da so se  otroci peciva najedli do sitega.  Največje veselje  so imeli z lizanjem sladkorja v prahu (štap cukər), ki ga je bilo ob taki priliki v izobilju. Samo na krofe poglejte!

____________________________________________________________

Skrbo pogrnjena miza. Pogrinjki z globokim in plitvim krožnikom, skrbno zloženim jedilnim priborom ter  lično, pokončno zloženim prtičem. Po sredini pa obilica sladkih dobrot. Lepi, veliki krofi s kronco na krožniku s podstavkom. Poleg krofov je še skeda z velikimi piškoti z marmeladnimi očesci. Na mizi se je znašla tudi steklenice zanimive oblike. Le kaj  vsebuje?
Steklene servirne posode so skoraj vse s podstavkom. Tu lahko vidimo torto z visokim cvetličnim okraskom. Zadaj je še ena torta z obilno dekoracijo. Pa piškoti, na križniku je najbrž potica, pa zopet krofi….
Krofi, litrca, krožnik narezanega kruha, pa torta s stožčastimi okraski, v krožniku je narezana potica, velika skeda piškotov in še kaj, kar je skrito… Tu se malo bolje vidijo  pokonci zloženi prtički, ki so postavljeni v kozarce.
Okrno z belo zaveso je odprto. Nad oknom je cvetlični vzorec, ki se ponavlja po celi steni. Pod stropom visi nabožna slika.

Slovarček:

 • štap cukər: mleti sladkor za posip
 • pušelček : šopek
 • asparágus : sobna rastlina z dolgimi visečimi stebelci in iglicam podobnimi vejicami

____________________________________________________________

Vir: Mirko Komidar

Kraj: Nadlesk
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: družina Šumrada, Nadlesk
Skenirano: 22. 11. 2011
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Janko permalink
  27. 06. 2013 12:05

  Popravek: s 100% natančnostjo (še sedaj je prostor, okna,… popolnoma isti); “Ohcetni pogrinjek ali miza za poročno večerjo je bila slikana pri Karlovih…”

  • 27. 06. 2013 12:21

   Hvala! Vsi takšni popravki so dobrodošli in smo vam zanje zelo hvaležni.

  • milenatruden permalink
   1. 07. 2013 12:07

   Janko, prav fino je da si dal slike in povedal kako je bilo. Verjetno sem bila še doma ko sta se poročila tvoja starša. Nevem če sta bila moja na ohceti, se ne spomnim. Pozdrav od Milene iz Melbourna.

 2. milenatruden permalink
  1. 07. 2013 11:58

  Dobro si napisala Janja. Toda če bi jaz opisala ohcet, bi bilo drugačno iz mojih spominov. Otroci smo dobili zelo malo za jest, dostikrat so nas pa še zapodili. Smo rekli da so bili uherni. Se nespomnim da sem kdaj imela v ustah sladkor v prahu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: