Skip to content

1963 Cerknica – Razglednica Velike gase

12. 04. 2012

Velika gasa v Cerknici vodi od Nove ceste po klancu navgor na Plac. Za ravnotežje poteka vzporedno z njo Mala gasa. Slika predstavlja pogled na Veliko gaso od Nove ceste, torej od Žumra proti Placu.

Zanimivo, da fotograf ni posnel cerkvenega zvonika, ki bi se videl, če bi se fotograf postavil le nekaj metrov bolj na desno. Od tam bi se namreč zvonik lepo videl in tudi ura na njem, na katero sem ravno iz tega mesta nemalokrat pogledal. Sicer se ura lepše vidi, če se nanjo ozreš izpred Hrenove hiše. Danes je nerazumljivo, da na fotografiji ni videti nobenega avtomobila.

Na levi strani slike je videti vogal restavracije Jezero, ki smo ji rekli hotel, saj je bilo tam na voljo tudi nekaj prenočišč. Pred drugo svetovno vojno je bilo v tem poslopju sodišče, zadaj za njim pa so bili cerkniški zapori.Za hotelom je Zabukovcova hiša, v kateri je bila nekoč gostilna, kasneje pa Borovo, trgovina čevljev. Na vrhu na desni strani Velike gase je Zgoncova hiša, na isti strani ceste po klancu navzdol pa je Lagova, pa Malnarjeva, Tavžljeva, Turšičeva, Sežonova in Štefetova hiša.
Mislim, da je bilo leta 1961, ko so Veliko gaso asfaltirali le do hotela. Naprej navzgor pa je bil še makadam, po katerem se pelje mopedist.Poslopju na desni smo rekli Socialno zavarovanje, nato sledi Jerinova hiša, Zidarjeva in Košnikova hiša. Košnikova hiša je nasproti Zabukovcove. V Košnikovi hiši je bila prodajalna čevljev Peko.
Na Žumrovi hiši je pritrjena reklamna omarica, v kateri so bili slike in plakati filmov, ki so se vrteli v kinodvorani v Sokolskem domu. V Cerknici so bile tri take omarice in sicer ta, na Urbancovem taboru in na Sokolskem domu.
Razglednico Velike gase je izdalo podjetje Fotolik Celje.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1963
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: 19. 3. 2012
Oblika: razglednica

7 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  12. 04. 2012 21:43

  V tistih časih je bila velika gasa še dvosmerna, ko so jo pred leti preuredili v enosmerno smo se teško navadili na nov režim. Prometni znak ,ki je postavljen pred socialnim se tudi ni upošteval saj je bil pločnik redno zaparkiran(seveda ne 1961 ampak kasneje).
  Pred Zidarjevo hišo je na cesti en kupček konjskih fig ki jih danes skoraj ne vidiš.

 2. Janja Kozarka permalink
  21. 04. 2012 17:39

  Razglednica je objavljena tudi v knjigi Občina Cerknica, etnološka topografija Slovenskega etničnega ozemlja – 20. stoletje, avtorja Ralfa Čeplaka, Ljubljana 1990, na strani 10.

Trackbacks

 1. 1952 Cerknica — Kidanje snega na Veliki gasi « Stare slike
 2. 1952 Cerknica — Vesela družba « Stare slike
 3. 1908 Cerknica – Žumrova gostilna in hotel « Stare slike
 4. 1954 Cerknica – Maškare za šolo | Stare slike
 5. 1963 Cerknica – Dan za strip (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: