Skip to content

1949 Cleveland- v baru Toneta Peruška

17. 04. 2012

Le kdo ne bi stopil za tako urejen, čist in celo zloščen točilni pult, kjer bi bila ob tolikšni  ponudbi kar malce težka odločitev izbire pijače in ostalega. Našteli bi jih kar precejšnje število.

Dvakrat se pojavlja reklamni napis Leisy’s, vendar so  na letaku pri ogledalu morda zapisani tudi nasveti za HEADACHE (glavobol) . Med postavljenimi steklenicami stoji velika ročna blagajna, ki jo dandanes le redko še vidimo in služi še kvečjemu kot okrasni rekvizit. Za njo  pozdravlja šopek rož in v povečavi slike je v ogledalu videti še obraz moškega, ki je ostal  na sliki ujet ravno sredi prijateljskega pomenka.

Še za majcen televizijski sprejemnik se ni zanimal nihče, zato je ostal kar ugasnjen.

____________________________________________________________

Srečen konec druge svetovne vojne za Toneta Peruška, kot ameriškega vojaka in heroja slovenskega srca, je zahteval odločitev, kako naprej. Ni mu bilo težko, saj ga je druženje in razveseljevanje drugih spremljalo še iz mladostniških let, ki jih je preživel v očetovi rodni vasi. Postal je gostilničar. Kot točaja (kjəlnar) smo ga  na teh straneh že spoznali.

____________________________________________________________

Točaj Tone je urejen, v beli srajci, z metuljčkom in nasmeškom na obrazu. Verjetno so se v Tonetovem baru pogosto družili  izseljenci in ob kozarčku izbrane pijače obujali spomine in skomine na domačo slivovko in slovensko zemljo. Zemljo, ki so jo bili v upanju boljšega življenja primorani zamenjati za obljubljeno deželo.
Slikano Dec. 1949 Tone Perusek

Slovarček:

  • obljubljena dežela: Amerika

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Perušek

Kraj: Cleveland
Datum: 1949
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: