Skip to content

1938 Sarajevo — “Mernička” četa (1)

16. 04. 2012
tags:

Fotografija neznanega fotografa pripadnikov merničke čete je bila posneta 2. 5. 1938 v Sarajevu. V prispevku uporabljam besedo mernička, ker v nobenem slovarju nisem našel ustreznega prevoda. Tudi v JLA, ki sem jo sam služil, ga nisem zasledil. Zato v tem prispevku uporabljam besedo, ki jo je napisal Gorazd Štenta, katerega oče Anton Štenta iz Žerovnice je bil pripadnik te čete.

Slika prikazuje pripadnike, to je vojake merničke čete, pri usposabljanju. Oba oficirja, ki sedita ob kapetanu, imata čin podporočnika.Tu je služil tudi Anton Štenta, domačin iz Žerovnice. Pripadniki merničke čete so delovali v topniških enotah in so določali koordinate za topovsko streljanje.Na fotografiji, kjer so vojaki pri šolanju, drži oficir v roki mapo, na kateri je v cirilici z velikimi črkami napisano zvuk, kar pomeni zvok. Na desni strani mize je prislonjena njegova sablja. Na ramenih ima epolete z dvema kokardama, kar pomeni da je bil nižji oficir.
Na fotografiji so vojaki oblečeni v vojaške plašče –- šinjele, kar morda pomeni, da datum 2. 5. 1938 pomeni dan, ko so vojaki prejeli sliko in ne dan fotografiranja.

Ko so bili pripadniki topniških merničkih čet usposobljeni, so prešli v topniške enote, kjer so s pomočjo topografskih kart in inštrumentov ter opazovanjem določali korekcijo topovskega delovanja. 

Kratica AOŠ na zadnji strani fotografije naj bi pomenila artiljerijsko osmatračka škola.Na hrbtno stran fotografije vojaškega pouka je Anton Štenta zapisal: crtači 1. merničke čete AOŠ Sarajevo. To naj bi v prevodu pomenilo: risarji 1. merničke čete — topniško izvidniške šole Sarajevo. Anton Štenta je z rdečo barvo in s tiskanimi črkami dopisal: Sarajevo.Spodaj pa je v pisavi Antonovega očeta naslov: Štenta Franc Žerovnica.

____________________________________________________________

Viri:

 • Gorazd Štenta.

Kraj: Sarajevo
Datum: 2. 5. 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Gorazd Štenta
Skenirano: 20. 4. 2012 (Gorazd Štenta)
Oblika: skenirana datoteka

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  16. 04. 2012 09:06

  Mernička– verjetno merilna ali namerilna kjer so merili oziroma risali kordinate,elevacije in ostale meritve pri streljanju z topovi (artiljerija).

 2. medvedd permalink
  16. 04. 2012 10:37

  Zanimivo je to, da so bili “mernici” v formaciji velikosti čete. Zdaj je to malo drugače. Še vedno je to opravilo v artileriji najpomembnejše, kajti z njihovo pomočjo artiljerci zadevajo cilje. Danes to opravljajo vojaki specialisti – računarji, ki so v sklopu baterije. Pri tem pa uporabljajo najsodobnešo opremo in tehnologijo, še vedno pa morajo poznati osnove in “starih” časov.

 3. Gorazd Štenta permalink
  17. 04. 2012 21:25

  Moj oče Štenta Anton sedi tretji iz desne , obraz mu je delno zakrit z mapo.

Trackbacks

 1. 1970 Rakek – Steklenička 4711 | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: