Skip to content

1906 Cerknica – Razglednica tabora

18. 04. 2012

Ta zanimiv posnetek Placa v Cerknici je neznani fotograf napravil s podstrešnega okna Šrangarjeve hiše leta 1906.

Tone Kebe je to fotografijo objavil na strani 14 v svojem delu iz leta 1994 z naslovom Cerknica in njeni ljudje ter zapisal: “Na Placu leta 1906 s staro lipo. Na levi Pogačnikova trgovina, poslopje Hranilnice z Lavričevo trgovino in na koncu trgovina Milana Kravanjeta. Na desni je Turšičev tabor z malo hišico-delavnico ter cerkvijo. Tu je bilo središče kramarskih semnjev”.

V tej mali hišici na sredi Placa je z družino stanoval Jurij Turšič (od tod hišno ime Jurčkovi), po poklicu soboslikar in pleskar, kjer je imel tudi delavnico. Zaradi malih prostorov se je družina zelo stiskala, zato je s skrbno nabranimi prihranki Jurij v letu 1911 od skladatelja Frana Gerbiča odkupil desni tabor, ki ga je njegov oče imel prej za potrebe klavnice. Poleg tabora je stari Gerbič imel še tri hiše, kajti bil je bogat posestnik in mesar. Po njegovi smrti je zamrla mesarska obrt in sin Fran Gerbič je tabor prodal.

Tabor so Turšičevi preuredili v dovolj prostorno stanovanje. Hkrati pa so ohranili še staro hišico za potrebe pleskanja in soboslikarstva. Kmalu po smrti očeta Jurija je njegovo obrt prevzel Ivan Turšič. Ivan Turšič je dosti hodil po vaseh in pleskal. Kupil je dvokolo, ki ga je zelo rad zajezdil; nanj se je povzpel z okroglega pločnika okoli lipe, ki je bil le kakšnih deset metrov od njegove delavnice. Hišico, ki je služila potrebam Turšičeve obrti, so leta 1935 na stalno zahtevo občine podrli, čes da kvari podobo trga.Potlej so Turšičevi pleskarijo prestavili v spodnje prostore tabora, tu je bila prej klavnica, pozneje pa še v malo leseno pritiklino na levi strani ogromnega tabora. Na desni, ob drugi steni močnega obzidja tabora, so postavili lopo za drvarnico, ki se lepo vidi na tem segmentu.

Ta razglednica je bila poslana v Idrijo.V tistih časih na razglednice še niso pisali avtorja ali založnika.

Dopolnitev 17. 2. 2013

Našli smo še eno izdajo razglednice z enako fotografijo a nekoliko drugačno grafično opremo. Takšna razglednica je objavljena tudi v knjigi Fotografija je objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Marjan Slabe, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Cerknica 1990, stran 5.

Viri:

 • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba, Ljubljana 1994, stran14, 247 in 248.

Kraj: Cerknica Datum: 1906 Avtor: neznan Zbirka: Leon Melink Skenirano: 19. 3. 2012 Oblika: razglednica

6 komentarjev leave one →
 1. Breda Sikkens - Tursic permalink
  19. 04. 2012 22:53

  Jurij je zivel v Urbancovem taboru, dokler ga ni prodal (1911) in kupil Gerbicev tabor. Potem se je preselil v Jurckov tabor. Druzina Ivana pa je zivela v ta mali hisici na placu. Po Jurckovi smrti 1922, so se leta 1923 preselili Tursicevi v tabor. Nisem vedela, da je imel star oce bicikel. Ko se sin Ivan ni vrnil iz ujetnistva, je Jurij hotel tabor prodati Cencovi mami iz Begunj. Mama Ivan je kupcijo preprecila, srecala je Cencovo mamo, ki je imela sabo ze denar. Rekla ji je, da ga ni doma in da pride sele cez nekaj dni. Ta cas pa ga je prepricala, ces kdo vas bo pa rihtal na stara leta? Na sreco se je vrnil tudi Ivan iz ruskega ujetnistva in so se po Jurijevi smrti preselili v tabor. Ivana pa je oskrbovala Jurija do smrti.

 2. 17. 02. 2013 22:11

  Dopolnil sem podatke o razglednici

Trackbacks

 1. 1958 Cerknica — Družina Turšič (2) « Stare slike
 2. 1933 Rateče — Jože Turšič « Stare slike
 3. 1907 Cerknica – Na Placu « Stare slike
 4. 1939 Cerknica – Ivan Turšič | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: