Skip to content

1939 Sarajevo — “Mernička” četa (2)

23. 04. 2012

Neznani fotograf je leta 1939 naredil ta posnetek v Sarajevu, kjer je Anton Štenta iz Žerovnice služil vojsko Kraljevine Jugoslavije. Anton Štenta je bil v “mernički” četi.

Na sliki je celotna mernička četa, med vojaki so tudi oficirji. Fotografija je precej večja od običajnih; morda je bila narejena za armadni arhiv ali pa za kakšen drug pomemben namen.

Mernička četa 1-001V sredini je kapetan I. klase, na rami ima kovinske epolete s štirimi kokardami, desno in levo od njega sta poročnika s po eno kokardo na kovinskih epoletah. Na vsaki strani sedita še po dva nižja oficirja -– vodnika. Vsi oficirji nosijo sablje.Med oficirji sedi tudi civilist, ki je morda kakšen sarajevski mestni veljak. Mogoče so bile fotografije posnete ravno zaradi njega.

Anton Štenta, ki se ga vidi na tem segmentu, je v drugi vrsti drugi z leve in ima čin korporala, kar dokazuje kokarda na sukjneni epoleti.Pred nogami oficirjev je tabla na kateri piše: 1. mernička četa 1939. Fotografija čete nima na hrbtni strani nobenega zapisa.

Viri:

  • Gorazd Štenta.

Kraj: Sarajevo
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka:  Gorazd Štenta
Skenirano: 20. 3. 2012 (Gorazd Štenta)
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: