Skip to content

1925 Kozarišče – Blatna gasa

24. 04. 2012

Ta del Kozarišč je precej močvirnat,  zato je na tem delu ceste po dežju še dolgo stala luža, ki se je po uporabi  spremenila v nemarno blato. Od tu povod za ime tega dela vasi – Blatna gasa.

Posnetek je napravljen na cesti,  ki iz centra vasi oz. iz Lončarjevega placa vodi v smeri Šmarate.  Na sliki se vidi Čejšənčava hiša – skrajno levo in njihova štala. V sredini, povsem zadaj je Kršoučkava hiša. Hiša pred katero je zbranih največ ljudi pa je  Potuoškəna, čisto desno pa se vidi še del Joškave kašče.

Čejšənčava hiška in štala, ter Joškava kašča  so do danes  obdržale enak izgled. Ob pogledu na te stavbe dobiš občutek, kot da bi se čas ustavil.

____________________________________________________________

Hiša desno, Kozarišče 13 (danes 44) je danes Potoškəna. Na sliki je družina zbrana pred hišo. Na klopci sedi mati s tremi otroki, poleg stoji še ena ženska. Edini moški je v financarski uniformi. Na mestu klopce je danes manjša gredica. Leta 1933 je hišo kupil Franc Kočevar (r. 1895) Kozarišče 35. Prej je bil lastnik Janez Žnidaršič (r.1846) in žena Urša (r. 1839) iz Vrha. V ozadju, na sredini je Krašovčkova hiša, Kozarišče 11 (danes 46). Tudi pred to hišo so zbrani ljudje. Mati, poleg sedi mlajša deklica in za financarjem je slutiti še eno osebo. Se na oknu greje muca? Leta 1902 se je tu priženil Anton Tomc iz Viševka. Vzel je domačo hčerko Terezijo Kraševec, r. 1874. Leta 1914 rojeni Franc Tomc pa je za ženo vzel Marijo Sterle iz sosednje vasi Šmarata.
Gredica ped kaščo je imele visok plot (plut). Ta je bil izdelan  iz ošpičenih krajnikov  (mužnarju). Eden manjka, priročno, da so mačke hitro švignile skozi plot, ko se je po blatni cesti pripeljal mimo voz. Gredica je pred Joškavo kaščo še danes, le da je ograja iz mreže.
Na levi polovici izreza, za drevesom, stoji majhna hiška – Čejšənčava. Pred hišo so nametane veje, ki čakajo, da jih razrežejo, razcepijo in pospravijo za zimo. Izza vogala fotografa opazuje gospodinja, pred seboj ima deklico, ki ji sega do pasu. Čisto ob zidu je še nekaj črnega, je to mogoče kos moškega oblačila? Zadaj, poševno ob cesti, pa stoji še njihov hlev (štala). Poleg vrat sta naslonjeni dve lestvi (lojtri) in pred štalo je postavljena lesena miza s klopjo.Ta hiša je že dolgo prazna.
V spomin. Od Firština dne 17/9 septembra 1925 …zapisal 31 /12 1925 Alojz Sterle Kozarišče  št.16,  gostilna.

____________________________________________________________

Vir:

  • Kebe, Janez: Loška dolina z Babnim Poljem II; Lj. 2002

Kraj: Kozarišče
Datum: 17. 9. 1925
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Mele
Skenirano:  Peter Mele
Oblika: skenirana fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    24. 04. 2012 22:18

    Kako lepa arhitektura! Presenetljivo velika okna na desni hisi. In prakticen plot! Cez tak plot si sigurno nihce ni upal splezati.

Trackbacks

  1. 1954 Kozarišče – Z bačvo po vodo | Stare slike
  2. 1960 Pudob – Novice iz Kozarišč | Stare slike
  3. 1942 Kozarišče – Pred Jagrčkovo hišo | Stare slike
  4. Vaška LIPCA v Kozariščah – Kozarka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: