Skip to content

1970 Cerknica – Kino (3)

22. 04. 2012
tags:
by

V letu 1969 je bilo v kinu prikazano 181 filmov v 224 predstavah in z 38.093 obiskovalci …

Za prodane vstopnice je kino prejel 82.372,50 din. Za najemnino filmov in za filmski prispevek so odšteli 50.856,25 din, se pravi, skoraj dve tretjini vrednosti prodanih vstopnic.

Gremo v kino

Tako beremo v poročilu, ki ga je upravnik objavil v Brestovem obzorniku. Število predvajanih filmov je bilo v sedemdesetih letih tudi 220 in več. Predstave so bile šestkrat tedensko, največkrat zvečer ob 19.30, poleti malo kasneje, ob 20.00.

Za posamezne termine je veljal različen izbor filmov, nekako takole:

 • ponedeljek – kinoteka, filmi posneti pred letom 1945,
  kasneje v sedemdesetih se je na ta dan vrtela erotika
 • četrtek – zahtevnejši, “resni” filmi
 • sobota zvečer in nedelja ob 10.00 (matineja) – filmi primerni za vse,
  zgodovinski, mladinski filmi
 • nedelja ob 16.00 in večerna predstava – boljši, popularni filmi.

V šestdesetih letih je imela matineja še poseben status. Eden od osnovnošolskih učiteljev, največkrat je bil to France Dolničar, je najprej stopil pred platno in na kratko povedal vsebino filma, ki nas je že čakal v projektorju. Včasih je osvetlil zgodovinsko ozadje zgodbe, spet drugič pojasnil okoliščine pri nastajanju filma, ki si ga je ogledal prejšnji večer. Nato so ugasnile luči in se zavrtele role

Kaj je novega v omarci

Sporedi kinematografov so bili redno objavljeni v dnevnem časopisju, tudi predstave našega kina. Vendar je bilo daleč najbolj učinkovito sredstvo oglaševanja lesena vitrina, imenovana omarca.

Omarica je imela ravno zadnjo steno, včasih obloženo s stiroporom. Nanjo so bili z bucikami ali rajsnedelni pripeti plakati, fotosi in listki, na katerih sta bila z roko napisana dan in ura predstave.

Cerknica je premogla štiri omarice, ena je visela na Urbancovem taboru na placu, druga pred vhodom v kino, tretja pri izhodu iz kina (na prvi sliki) in četrta na Žumrovem vogalu. Nekaj časa smo imeli tudi peto, pred tovarno Brest.

Ob nakupu vstopnic smo pri blagajni dobili še reklamo, zgibanko majhnega formata z osnovnimi podatki o filmu in nekaj slikami. Tako opremljeni in podučeni z gradivom iz omaric, ne bi zamudili predstave za nobeno ceno.

Poleg plakatov in fotografij so v omarici prav prišle tudi strani iz filmskih revij. “Kralj, kraljica, fant” je bil posnet po noveli Vladimirja Nabokova, v glavni vlogi je blestela lepotica Gina Lollobrigida.
Filmski plakat je brez dvoma svoja umetnost: kako z enim pogledom dojameš bistvo filma, oceniš nastopajoče in se odločiš za obisk predstave.
Ljubitelji sedme umetnosti so poznali vsebine filmov, igralce, režiserje in vsa ostala dogajanja tudi iz revij. Med njimi je bil zelo priljubljen prav Filmski svet.

Slovarček:

 • rola: kolut, na katerem je navit filmski trak
 • rajsnedel: risalni žebljiček
 • fotosi: v žargonu, fotografije s prizori iz filma
 • reklama: v pomenu zgibanka s podatki o filmu

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 8. 8. 2011
Oblika: fotografija

8 komentarjev leave one →
 1. Breda Sikkens - Tursic permalink
  22. 04. 2012 23:14

  Zelo je bilo popularno zbiranje reklam. Vcasih se je dalo dobiti tudi kaksen plakat. Jaz sem kino zelo zelo pogresala, kar naenkrat ga v 80 letih ni bilo vec. Ali se bo se kdaj vrnil v Cerknico? Mislim, da bi bil se vedno dobro obiskan.

 2. 23. 04. 2012 21:37

  Trikrat na teden je bilo kar potrebo it.

  Jean Paul Belmondo, Brigite Bardot, Alain Delon,Omar Sharif, Catherine Daneu. Liz taylor v vlogi Kleopatre in njena roka v košari klopotač.

  Charlton Heston v vlogi Ben Hurja in Mojzesa, ter njegov slavni prehod čez odgrinjajoče morje.
  Da ne govorim o prvih filmih vampirjev. Vsak teden eden, potem smo pa mimo pokopališča šli tako v strahu domov, da smo vampirje videli lesti iz vseh grobnic. Ja čisti vampirsko je bilo.

Trackbacks

 1. 1965 Cerknica – Na vrhu blagovnice | Stare slike
 2. 1965 Cerknica – Pred kinom | Stare slike
 3. 1945 Cerknica – Portret mladega rojaka | Stare slike
 4. 1957/58 Stari trg – Življenje v internatu | Stare slike
 5. 1964 Cerknica – Dan za strip (3) | Stare slike
 6. 1960 Begunje – Peš v kino | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: