Skip to content

1926 Stari trg – Birma

14. 05. 2012

Težko bi presodili kaj je bil takrat večji dogodek – birmanska slovesnost ali avtomobil s katerim so se zapeljali skozi središče Starega trga.

Na levem robu fotografije je zapis, da je posnetek nastal 13. V. 26. leta ob birmanski slovesnosti v Starem trgu.


____________________________________________________________

Dogajanje je prišlo spremljat kar nekaj preprosto oblečenih domačink. Ravno ta njihova preprosta urejenost se mi ni ujemala z datumom na fotografiji. Preverila sem in tisti dan je bil četrtek. Verjetno je prišlo do napake pri zapisu, pa vendar pustimo to. Avto je bil zagotovo eden prvih in redkih, ki so jih vozili v Loški dolini.

____________________________________________________________

Gledalce je pritegnil fotograf, ki je stal na nasprotni strani ceste pri hiši Tomcevih. Zavedali so se, da je fotografiranje tudi eno izmed nevsakdanjih dogodkov, ki so mu bili priča. Na vratih Benčinove hiše je pripet plakat, ki razglaša novico o fotografu v Starem trgu. Je bila to reklama za fotografa, ki je avtor te fotografije? Zanimivo bi bilo, če bi lahko prebrali besedilo plakata.
Kar malce zavisti je na obrazu moškega v obleki in pokritega s klobukom. Morda je to gostilničar in trgovec Janez Benčina? Avtomobil je marsikomu porajal goreče želje. Še bolj verjetno je, da je bil preveč nedosegljiv.
Vožnji sta bili deležni le birmanska botra in birmanka, če ju zaradi naslova fotografije lahko tako poimenujem. Vozil ju je sam šofer. Nasmejan starejši moški, ki si je upal nasloniti na avtomobil, je morda lastnik.
Po senci pod avtomobilom sklepam, da je posnetek nastal pred poldnevom, ko je sonce že dvignilo svoj  žar višje izza Racne gore. Na prednjem delu avtomobila je ploščica z napisom FIAT in registrsko tablico SI-I- 54I. Nekaj podatkov o prvih avtomobilih v Loški dolini nam je v komentarju poslal že gospod Prezelj, ko sem napačno zapisala znamko avtomobila na objavljeni fotografiji.
Zadnja stran fotografije je na žalost prazna.

____________________________________________________________

Kraj: Stari trg
Datum: 1926
Avtor: neznan (morda Lojze Tomec)
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. medvedd permalink
  14. 05. 2012 22:50

  Mislim, da je na sliki Fiat 505 Torpedo. Izdelovali so jih v letih od 1919 do 1925, naredili pa so jih 30.000. Motor s prostornino 2296 cc je ustvaril moč 30 hp (konjskih moči), avto pa razvil hitrost do 80 kilometrov na uro.
  (vir: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fiat_models_since_1899)

  Zanimivo je to, da so imela vozila FIAT iz tistega obdobja desni volan, tudi avtomobil na tej fotografiji ga ima (razvidno tudi iz tega, da ima hupo ali “trobljo” ,ki jo uporablja voznik, na desni strani). Vozila z volanom na desni strani so bila večinoma izdelana zaradi vožnje po levi strani ceste (v Angliji in njihovih kolonijah ter še nekaterih drugih državah). Na tleh Evrope se je in se še vozi večinoma po desni strani. Zgleda, da so Italjani v tistih časih izdelovali vozila z desnim volanom (starejša tovorna vozila OM ali FIAT z desnim volanom, so se na naših tleh uporabljala še v 80. letih).

 2. Janja Kozarka permalink
  14. 05. 2012 23:00

  Hvala za poučno dopolnitev. Tudi s vsakim komentarjem kaj novega izvemo. Le tako naprej.

 3. 15. 05. 2012 08:20

  Pod Avstroogrsko je bila pri nas vožnja po levi strani. Po razpadu cesarstva so se posamezne pokrajine odločale za vožnjo po desni ob različnih časih. Avstrija, vzhodno od Salzburga, je začela z vožnjo po desni šele 1938 po priključitvi k Nemčiji. Tako je pol Avstrije prešlo na desno stran 1930, pol pa 1938.

  Desna stran vožnje se je začela s francosko revolucijo, v Evropo pa jo je vpeljal Napoleon. Zadnji deželi v srednji Evropi, ki sta prešli na desno stran vožnje, sta bili Češka in Madžarska 1939, kot posledica nemške okupacije. Na Češkem je postala prava stran desna kar čez noč, še znakov niso imeli časa prestaviti. V Italiji je bila stran vožnje različna in določena po mestih.

  Kolikor mi je uspelo ugotoviti, je Kraljevina Jugoslavije prešla na desno stran vožnje leta 1925.

  Še največ sem našel tukaj: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070415033633AAWEuXC

  • 15. 05. 2012 08:29

   Par cerkvenih praznikov je na četrtek. mogoče je to bilo to, da je bila birma na četrtek.

   Desno pravilo in vožnja po desni je tako samoumevna, da večino časa vozimo že kar avtomatično.
   Potem se pa zgodi, da prideš v državo, kjer velja vožnja po levi, na Cipru na primer. Potem sem se dva dni kar za sedež držala. Povsem sem zaupala Vesni, ki me je vozila, a to je tako v nas vsajeno, da pač odreagiraš po ”desno.”

 4. anitamanfreda permalink
  15. 05. 2012 20:59

  Same poučne in zanimive informacije.

 5. medvedd permalink
  15. 05. 2012 21:17

  No, super, sedaj pa je tudi desni volan pri starih vozilih prizvedenih v Evropi (mislim na leto izdelave 1930 pa dol) razjasnjen.

Dodajte komentar

%d