Skip to content

1936 Rakek – Stara cerkev

14. 06. 2012

Cerkev svetega Urha na dan blagoslovitve temeljnega kamna, 14. junija 1936. Blagoslovil ga je škof Rožman, slavnosti pa so se,  poleg domačih, udeležili tudi gasilci z Unca in iz Planine.


____________________________________________________________

Leta 1934 je bil ustanovljen odbor za zidanje nove cerkve na Rakeku. Avgusta 1934 je na Rakek prišel Plečnikov asistent arhitekt Valentinčič in razložil načrt nove cerkve. Dne 26. novembra 1934 so pričeli voziti kamen in v tem in naslednjem mesecu navozili skupaj 286 voz kamenja, v letu 1935 še 214 voz. Naslednje leto so z železniške postaje pripeljali 24 vozov opeke, ki je prispela z Vrhnike in jo je daroval Karel Jelovšek, lastnik opekarne in žage na Vrhniki. Cement je darovala Trboveljska premogokopna družba Rakusch. Pocinkano železno pločevino so dobili v Celju, apno pa je prodal Franc Ronko, zidar iz Cerknice. Mizarska dela sta opravila Štefan Resinovič in Karlo Turšič. Zidarska dela je opravil stavbenik Matija Curk iz Ljubljane.

____________________________________________________________

Pred cerkvijo je množica duhovnikov in ministrantov. Pozornemu pogledu ne uide, da je eden izmed njih pokrit z mitro. To je škof Rožman.
Možakarja od daleč opazujeta dogajanje. Čakata na blagoslov temeljnega kamna, da bosta dogajanje opazovala od blizu, ali pa je to že opravljeno? Temeljni kamen je stal namreč desno od njiju.
Na zvoniku plapola jugoslovanska zastava, nebo je jasno. Visoko od tal se križajo žice električne napeljave, česar dan danes ni več videti.
Tu je stal temeljni kamen. Vidimo kup napeljanega kamenja in žensko, ki bo zamudila k slavnostni maši. Le kaj neki jo je zadržalo?
Lastnica fotografije, Antonija Gabrenja z Rakeka,  je na zadnjo stran zapisala: »Stara cerkev na Rakeku, blagoslovitev temeljnega kamna, v juniju 1936«. Še dobro, sicer ne bi vedeli, za kakšen dogodek gre, ker je o tem zelo malo zapisanega.

____________________________________________________________

Viri:

  • Ivanka Gantar: Rakek, Založba Mladika, Ljubljana 2005

Kraj: Rakek
Datum: 14. junij 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 24.11.2011 Ivanka Gantar
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: