Skip to content

1912 Cerknica — Razglednica

12. 09. 2012

Neznan fotograf je okrog leta 1912 posnel Cerknico in gostilno, katere lastnik je bil Ivan Lavrič.

Leto nastanka fotografije Cerknice sem določil na podlagi svetle strehe Konjedicove hiše, ki je bila zgrajena leta 1909, kar priča v teracu pri vhodnih vratih te hiše v črni barvi oblikovana letnica. Streho Konjedicove hiše se vidi med cerkvico sv. Roka in med farno cerkvijo. Kritina Konjedicove hiše so bile svetlo sive kvadratne plošče, ki so bile na streho pritrjene po sistemu znaka karo francoskih igralnih kart, nekak pokočen romb ali enakostraničen deltoid.

Fotograf je z vso svojo opremo, ki je bila takrat potrebna za fotografiranje,  šel na Kamno gorico in napravil ta posnetek.

Mnogo fotografov je fotografiralo Cerknico s Kamne gorice. Pa tudi znani slikarji so jo pogosto slikali od tam. Lepo panoramo Cerknice je pred mnogimi leti naslikal Matija Jama, pa Savo Sovre… Zanesljivo bo v prihodnosti še mnogo slikarjev in fotografov prišlo na Kamno gorico, da bodo naslikali to čudovito pokrajino.

V ozadju se razprostirajo Javorniki, pod njimi pa znamenito jezero. Pisatelj Bogomir Magajna je v knjigi “Graničarji” napisal o jezeru tako: »Kdo bi naslikal vseh sto tisoč prečudnih stvari, ki jih najdeš na tem svetu. Neko posebno bitje bi moralo živeti, da bi naslikalo vse. Kdo bi mogel naslikati tisto molčanje vode pred nama, jezera, ki se rodi, pa se zopet utopi v nedostopne in nevidne globine zemlje. Prihaja kar čez noč in odhaja morda kar čez noč. Sedaj je to jezero sinje lepo in samo nebo se koplje v njem, sedaj je jezero žalostno, mračno, polno gluhe noči, ali pa ugasne in umre, da se zopet potem rodi. Kdo bi naslikal to?«
Glede na lepo oblečene goste, pa tudi glede na njihovo veliko število na gostilniškem dvorišču, lahko sklepam, da fotografija ni bila posneta na navadni delovni dan.Dve kolesi sta parkirani pred gostilno, ki ima zamrežena okna.
Ko sem govoril z gospodom Srečotom Lončarjem, mi je povedal, da je njegov oče France Lončar kupil to hišo z gostilno od Ivana Lavriča potem, ko se je vrnil iz Amerike. Kot se spominja Srečo, naj bi to bilo okrog leta 1927 ali 1928. Potem je ta gostilna nosila ime Gostilna pri Samcu.Ker je hiša pogorela, so Samcovi zgradili novo hišo, vendar nekoliko umaknjeno od Glavne ceste”.Levo od Samcove hiše je Cinglava hiša, desno pa Kovšcava.

V spodnjih prostorih Samcove hiše je zadaj cvetličarna.

 

Dopisnica, ki jo je pošiljatelj napisal po zaključenih manevrih prijatelju na Koroško, dokazuje, da je bila ta gostilna v Cerknici, kjer je tudi prenočil. Pred tem pa je morda še grlo splaknil. Saj veste: manevri, uniforma, družba…(Ko je pred leti moj znanec po dvotedenskih manevrih prišel domov, je ženi zaupal, da je bil v tem času samo enkrat pijan. Ko ga je pohvalila, pa je dodal, da se sploh ni streznil.)

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1912 (ocena)
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: