Skip to content

1902 Cerknica — Pozdrav iz Cerknice

2. 10. 2012

Tudi  dopisnica, na kateri sta dva motiva Cerknice, je delo neznanega fotografa. Kot priča datum, je bila napisana 18. 4. 1902 v Cerknici.

Fotograf se je za zgornji motiv, panoramo, postavil pred Dolenjo vas in od tam proti severovzhodu posnel trg. Spodnji motiv pa prikazuje Žumrovo hišo ob Glavni cesti.

Pred 110. leti je bila Cerknica povsem drugačna, vendar pogled na Cerknico iz Dolenje vasi in pa Žumrova hiša, še danes kljubujeta času. Ta dva motiva sta tako markantna, da bi ju prepoznal ob vsakem času v vsakem stanju. Ali ni res?

Tako je izgledala Cerknica poleti pred sto desetimi leti iz Dolenje vasi.

Nad trgom kraljuje cerkev, levo od nje spodaj vidimo Zagorjanovo hišo, kjer je bila tisti čas pošta, iz katere je bila poslana ta dopisnica. Desno od cerkve pa je viden Urbancov tabor, kaplanija, stara lipa, Kravanjetova hiša in visoka streha Zgoncove hiše.

Taka pa je bila Žumrova hiša leta takrat. V prvem nadstropju je živela Žumrova družina, nekaj sob pa so oddajali. V eni od njih je stanoval tudi moj oče, ko je prišel za poslovodjo v trgovino čevljev Bata, ki je bila v pritličju Žumrove hiše.

Pritličje je bilo namenjeno raznim lokalom. Takrat je bila spodaj, kjer je zdaj Delikatesa, “Tergovina Popovič”.

Spodaj povsem levo je še vidno okno, kjer so kasneje napravili vrata za trgovski lokal.

Segmenta nismo mogli dovolj povečati, da bi lahko razbrali napis nad levimi vrati v pritličju. Je pa na drugi razglednici zapisano, da je bila tu trgovina in gostilna de Schiava.

Njena ekscelenca baronica Emma von Wagner je živela v Samoboru na Hrvaškem. Dopisnico ji je poslal Emil.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1902
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: