Skip to content

1916 Cerknica — Dva motiva

21. 10. 2012

Dopisnica , ki jo je imel na zalogi A. Kravanja (Anton Kravanja 1859-1926), je bila napisana in oddana med prvo svetovno vojno 18. avgusta 1916. To je bilo en dan po končanju šeste soške bitke, ki je trajala od 6. do 17. avgusta.

Jaz mislim, da sta bila motiva na dopisnici fotografirana že pred prvo svetovno vojno. Avtor fotografij ni znan.

Dopisnica prikazuje dva cerkniška motiva, pod levim je podnapis v slovenskem, pod desnim pa v nemškem jeziku.

Pogled izpred spodnje Žumrove hiše na makadamsko Veliko gaso. Na levi je velika hiša v kateri je bila sodnija, v hišici naprej pa so bili zapori. Nato sledi Zabukovčeva hiša, ki se drži skupaj z Meletovo, ki je bila takrat še Hrenova. Šole se ne vidi, preveč je zamaknjena. Na levi strani Velike gase se vidi še Kovačevo hišo, zadaj pa del cerkvenega zvonika.Na desni pa so si za Žumrovim hotelom pa Veliki gasi navzgor sledile Vrbča, Jerinova, Cibova in Sežonova hiša.
Ta fotografija prikazuje hiše ob glavni cesti. Na levi se vidi le kap Bokalove hiše, nato sledi Hrenova, takrat Werlijeva hiša in Logarjeva mesnica. Desno od mesnice je Milavcova hiša.Na desni si slede: zgornja Žumrova, Kranjcova, Werlitova in Gorjupova hiša.

Veliko drevo na križišču Male gase in Glavne ulice bi danes močno oviralo promet.

Kaj delajo ljudje pred sodnijo. Mogoče čakajo na obravnavo? Ob sodniji pod kapom jih je sedem. Eden, morda nasprotna stranka, pa stoji proč od njih.Morda so se pa le nastavili fotografu?

 

Po cesti so takrat še hodile kure. Na sodniji sta obešeni dve tabli z grboma.

Opazoval in opazoval sem naslov Marte Binder, pa ga nisem iz tako nečitljive (vsaj za mene) pisave mogel razbrati. Dobri so poštarji, da so ga dostavili.Zgoraj je oddajni žig cerkniške pošte in prejemni žig K. u. K . Vepflegsstaffel 4./57., kar v dobesednem prevodu pomeni cesarsko kraljeva oskrbovalna eskadra 4./57.; saj so bili vojni časi in je bilo tudi civilno življenje podvrženo vojnemu režimu.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1916
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31.7.2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: