Skip to content

1901 Cerknica — Pogled s Kamne Gorice

23. 10. 2012

Dopisnica z razglednico Cerknice iz leta 1901, ki jo je založil K. Werli, je prispela v Trst 8. 5. 1901; dan ali dva prej pa naj bi bila oddana na pošti v Cerknici.

Fotografijo Cerknice z začetka prejšnjega stoletja je naredil neznan fotograf. Za te stare razglednice nikakor ne moremo ugotoviti avtorja. Ker se vidi polno presihajoče jezero in zeleno drevje, je bil posnetek narejen lepega spomladanskega ali poletnega dne.

Fotograf je moral iti na Kamno gorico, da je z nje fotografiral ta prizor, ki so ga ponavljali mnogi fotografi tja do šestdesetih let..

Janez Mulec je na strani 9 v svoji knjigi Segljaj spomina, ki je izšla v Postojni leta 2009, zapisal: “Na sredini bolj sploščenega hribca stoji velika farna cerkev z visokim zvonikom, ki sega do špice blizu šestdeset metrov visoko. Ima velike line, višje v turnu pa še male, kot smo jim rekli. Ob cerkvi stojita dva protiturška stolpa ali tabora in nekaj ohranjenega obrambnega zidu. Pred cerkvijo je plac z lipo in okroglo kamnito, kot klop oblikovano ograjo s katere so seznanjali ljudi z raznimi obvestili in razglasi. Vedno se je reklo Na placu, kar je pomenilo trg pred cerkvijo. Proti cerkvi so iz več smeri vodile poti, ali drugače, od nje so se zvezdasto raztezale, na več strani”.
Na vznožju Slivnice so v sredini tega segmenta vidna Šerkotova poslopja. Vidi se tudi Hrenova domačija na Ločicah. Kjer je nekoč stala Hrenova hiša, stoji zdaj Brestov gasilni dom.
V sredi segmenta se vidi župnišče. V ospredju z leve strani se vidi tri hiše. Po vsj verjetnosti gra za Čopetovo, Kuskovo on Mahnetovo.V sredini segmenta se vidi začetek Šembruna, to je del današnje Notranjske ceste.Zadaj za Cerknico se vidi vzpetina Svina Gorica, kjer je bilo večje rimsko naselje. Arheologi so izkopali več grobov v katerih so našli keramične in steklene izdelke. Med kovinskimi predmeti je bilo največ nožev, ki so imeli koščene ročaje.
Gospoda Franza Hokstocka iz pivovarne Dreher v Trstu so se spomnili prijatelji z dopisnico in pozdravom v obliki 4 vrstične pesmice, ki govori nekako tako:”da bi izpolnili vašo voljo in hkrati potešili žejo, vam danes ob čaši piva pišemo tole karto”.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1901
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: dopisnica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: