Skip to content

1956 Rakitna — Pluženje 2

9. 12. 2012
tags: , ,

Fotografija, ki je nastala v Rakitni isti dan, kot fotografija 1956 Rakitna — Pluženje 1 prikazuje iste pare konj in ljudi.

V Cerknici so namreč zapregli v lesen plug 6 parov konj in ga vlekli v Rakitno. V Rakitni so se mnogokrat srečali s kolono, ki je plužila cesto iz ljubljanske strani, to je od Brezovice ali Iga do Rakitne.

____________________________________________________________

Iz Cerknice do Rakitne so potrebovali 5 do 6 ur. V Rakitni so kake 2 do 3 ure počivali. Potem pa so vlekli plug 5 do 6 ur nazaj v Cerknico. Med vlečenjem se je bilo potrebno umikati sicer redkim avtomobilom in avtobusu. Če ni šlo drugače, so morali na mestu srečanja plug zožiti in ga po srečanju spet razširiti, saj je plug imel zadaj nekako razporo, ki je omogočala hitro prilagajanje širine pluga cesti, oziroma razmeram na njej.

Potem, ko so med počivanjem v Rakitni furmani nafutrali konje, so odšli v gostilno. Tam so se tudi furmani odpočili in pomalicali. Običajno so imeli s seboj kak kos kruha in salame, saj so takrat že bile koline. Seveda pa so zvrnili tudi kakšen kozarec vina.

Furmani so računali dolžino poti do Rakitne tako: od Cerknice do Selščka je 6 kilometrov, od Selščka do Otav je 6 kilometrov in od Otav do Rakitne spet 6 kilometrov, skupaj torej 18 kilometrov.

Domov so se vrnili vedno zvečer v temi.

____________________________________________________________

France Urbas — Levštkov France z Male gase s svojima konjema Japcem in Mufo.
Od leve si sledijo:

  • France Zgonc,
  • Stane Šajn,
  • Jože Ostanek,
  • Janez Petrovčič in
  • neprepoznan.

____________________________________________________________

Vir:

  • Stane Šajn

Kraj: Rakitna
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 4. 7. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d